'Az MSZP olyan, mint egy fekete lyuk'

Istvánffy András, a 4K! elnöke szerint az elmúlt hónap káosza az ellenzékben valójában tisztulási folyamat, amely során elválnak egymástól a restauráció és a korszakváltás erői.

A 4K! tagságának írt levelében Istvánffy András azt írja, hogy alapvetően kétféle ember van, aki elégedetlen az Orbán-rendszerrel, és nem jobbikos: az, aki kész a régi baloldalra szavazni, és az, aki semmi esetre sem szavazna az MSZP-re. A pártok közti versengés értük folyik. A kisebbik rosszat választó szavazókra pályázó szervezetek között az MSZP vezető szerepe mára megingathatatlan lett. Bajnai kísérlete arra, hogy magához ragadja a vezető szerepet, kudarcot vallott, Mesterházy simán túltaktikázta őt. Most új liberális pártot készül alakítani, ami közös listán indulna az MSZP-vel.

„Ezen a térfélén az MSZP olyan, mint egy fekete lyuk, ami mindent elnyel. Bárkinek, aki egy listán indul az MSZP-vel, nem lesz más jövője, mint a szoci restaurációban való részvétel és hosszabb távon az MSZP-birodalomba való beilleszkedés” – írja a 4K! elnöke. „Ne csapjuk be magunkat azzal az illúzióval, hogy a szoros együttműködés felhangosítaná az újak hangját. Hol halljuk Árok Kornélék önálló álláspontját az MSZP-s kerekasztalban? Ki hallja, hogy az E14 a dolgozók ügyét képviseli Kónya Péter mondásainak megfelelően és nem Bajnai és köre áramvonalas elitizmusát? Ki hiheti el Juhász Péter szavait az elitváltásról, amikor Bajnaiék volt szoci minisztereket küldenek tárgyalni?” – figyelmezteti a 4K! tagságát Istvánffy András.

Istvánffy szerint ezen az úton Karácsony Gergelyre és Jávor Benedekre ugyanúgy az önálló politikai karakter elvesztése vár, ahogyan Árok Kornél, Kónya Péter és Juhász Péter sorsa ez lett. A 4K! célja soha nem az MSZP-restauráció elősegítése volt, hanem az alternatívaállítás. Ennek érdekében kezdett el tavaly nyáron az Új Póluson dolgozni. „Sajnálatos módon a régi baloldal csábításával se a Milla, se a Szolidaritás, se az LMP-s szakadárok nem tudtak megbirkózni. Szervezetek hozzácsapódása a régi balhoz azonban nem érinti az emberek jelentős részének az igényét: azt, hogy Orbán ellen akarnak szavazni, de nem akarnak az MSZP-re” – mondja Istvánffy.

A 4K! célja ennek megfelelően ugyanaz, mint eddig: két lista kell, egy a régieknek és egy az újaknak. A kettő között meg választókerületi megállapodásokat kell kötni annak érdekében, hogy le lehessen győzni a Fideszt az egyfordulós rendszerben. „Ez az egyetlen megoldás arra, hogy le lehessen váltani a Fideszt. Ha valaki azt hiszi, hogy az „MSZP és csatlósai” lista egyedül abszolút többséget tud szerezni a mai Magyarországon, az elvesztette a realitásérzékét” – szögezi le a 4K! elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.