'Az MSZP az SZDSZ taktikáját követte, ezért vesztett Pécsett'

Az MSZP azért is vesztett Pécsett, mert az SZDSZ taktikáját követte, és az amerikai kampánymódszerek sem hozták a várt eredményt. A pécsi siker után a Fidesz a Jobbik kiszorítására törekedhet, az MSZP pedig aligha bízhat abban, hogy megerősödik 2010-ig. Politológusok elemeznek.

Nemcsak az új kormány intézkedéseihez köthető általános rossz hangulat, hanem az MSZP mozgósítási stratégiája is szerepet játszott abban, hogy Szili Katalin nagy arányú vereséget szenvedett el a Fidesz-KDNP jelöltjétől, Páva Zsolttól a vasárnapi pécsi polgármester-választáson - mondta az InfoRádiónak Ágh Attila.

A politológus szerint a szocialista párt kampánystábja amerikai módszereket próbált alkalmazni: megszólították az embereket az utcán, becsöngettek a lakóhelyükre, elintézendő ügyeket vetettek fel és vitattak meg. Lehet, hogy az emberek nem szeretik az ilyenfajta konkrét megszólítást és bevonást - véli Ágh Attila, aki szerint ugyanakkor ez a kampánystratégia alapvetően jó.

Az MSZP az eddigi kampányban nem hangsúlyozta eléggé európai profilját, és azt, hogy van európai programja - válaszolta Ágh Attila arra a kérdésre, mit tehet a szocialista párt a pécsi vereség után.

Az MSZP zsákutcája

Az elemző úgy véli: az MSZP betért abba a zsákutcába, amelyben a kampányt belpolitikai programmá szűkítette, és az SZDSZ-szel együtt hibás stratégiát ismétel: a Jobbikkal való konfrontációt.

A Political Capital elemzése szerint az eredmény gyakorlatilag igazolta a közvélemény-kutatásokban megjelenő Fidesz-fölényt, ami azt mutatja, hogy az országos politikai hangulat rányomta a bélyegét a helyi választásra. A Fidesz oldalán a választás megerősíti az egységes jobboldal kialakítására vonatkozó stratégiáját.

A Fidesznek most a Jobbik kiszorítása a célja

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor pártelnök személyesen, sajtótájékoztatón kommentálta az eredményeket, és demonstrálta a „Fidesz-KDNP Szövetség minden más parlamenti politikai erővel szemben" képlet életképességét. Az eredmények után így még valószínűbb, hogy az EP-kampányban a Fidesz leginkább a Jobbik kiszorítására törekszik majd - áll az elemzésben.

Tölgyessy: már sehol sem mehetnek biztosra a szocialisták

A Fidesz minden várakozást felülmúló vasárnapi pécsi győzelme azt jelzi, hogy már nincs olyan település az országban, ahol az MSZP biztosra mehet, a szocialistákkal nyílt koalíciót vállaló kis pártok óriásit buktak - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Úgy vélte, hatalmas ütést kapott a Bajnai-kormány is, amely az EP-választásig várhatóan nem omlik össze, utána viszont bármi megtörténhet: a szocialista pánik szétrázhatja, de valószínűbb, hogy Bajnaiék inkább beássák magukat, és várják a csodát.

Szili Katalin plakátok a szavazás délutánján
Szili Katalin plakátok a szavazás délutánján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.