"Az elnökválasztás sem oldotta meg az SZDSZ bajait"

Az elnökválasztás sem oldotta meg az SZDSZ problémáit, a belharcok tovább folytatódnak a kétfejűvé vált pártban, és továbbra sem lehet tudni, hogy kihez szólnak a szabad demokraták - mondta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője és Gyulai Attila, a Political Capital szakértője a vasárnapi tisztújítás után.

Három országosan ismeretlen, súlytalan jelölt közül Retkes Attila győzött, ezzel azonban nem dőlt el az SZDSZ sorsa, továbabra sem lehet tudni, hogy a párt elkerüli-e a teljes összeomlást. Pusztán az elnökcsere nem valószínű, hogy érdemben javítani tudna a párt helyzetén, hiszen óriási a káosz - mondta Szomszéd Orsolya. Gyulai Attila szerint a tisztújítás nem a megoldás, hanem a probléma része: nem ismert nevek versengtek az elnöki posztért, a párt politikájának eddigi irányítói nem léptek előtérbe, pótmegoldások alakultak ki. A válság új tünete, hogy nem a jelöltek és a nyertes programjáról folyik a szó, hanem, hogy kik állnak mögöttük - fűzte hozzá.

Az elnökválasztás után is fennmarad a megosztottság: az önmagában sem egységes párt és a frakció. Kérdés, hogy ezen a helyzeten egy ismeretlensége miatt politikailag súlytalan új elnök képes-e változtatni, ha ez Fodor Gábornak sem sikerült - mondta a  politológus. Szomszéd Orsolya is arról beszélt, hogy amíg Kóka János vezeti a  frakciót, addig biztosan marad majd a kétfejűség az SZDSZ-ben, hiszen a parlamenti képviselőcsoport továbbra is szembe mehet majd a párt döntéseivel. Ugyanakkor még ha távozna is Kóka János, akkor is maradna az őt támogató többség, frakciófegyelmet így ezzel sem lehetne elérni.

Ez választ adhat arra a kérdésre is, hogy az SZDSZ továbbra is támogatja-e a kormányt, hiszen Kóka János támogatói változatlanul a szocialistákkal szavazhatnak majd, így nem lesz szükség a teljes SZDSZ-frakció megnyerésére.

Gyulai Attila szerint sem várható érdemi fordulat az SZDSZ kormányhoz fűződő viszonyában sem, ha az új elnök nem tud befolyást gyakorolni a frakció működésére. Az eddigi konfliktusok pedig sokkal látványosabbak lehetnek a párt és a frakció között. Az is a kétfejűséget mutatja, hogy teljesen kicserélődött az ügyvivői testület, és kikerültek a frakciótagok. A váltás azonban teljesen mellékes az SZDSZ sikere szempontjából, hiszen a választók eddig sem, és ezután sem fogják tudni, hogy kik ülnek az ügyvivői testületben.

Gyulai Attila úgy véli, Kóka János nagy és látványos konfliktusok árán tartja majd meg hatalmát a frakcióban. A frakció folyamatosan hitelteleníteni fogja a párt váltási kísérleteit, a párt pedig destabilizálja a frakció működését azzal, hogy folyamatosan a kormánytól való eltávolodásról beszél. Retkes Attila programja Fodor Gábor elnöki programjára emlékeztet.

Az előző elnök politikája is arról szólt, hogy az SZDSZ-nek újra kell fogalmaznia politikáját: nem a biztos SZDSZ-szavazókhoz kell beszélni, hanem meg kell próbálni nyitni egy szélesebb szavazóréteg felé. Továbbra sincs azonban meghatározva, hogy mi lehet ez az új szavazóréteg. "Nem látom azt, hogy ez alapján a program alapján mi az az üres pozíció, amit az SZDSZ el akar foglalni. Igazából azt sem nagyon látom, hogy mi az a foglalt pozíció, amiért az SZDSZ harcolni kíván"  - hangsúlyozta Gyulai Attila.

Szomszéd Orsolya úgy vélte: egyelőre nem lehet tudni, mi lesz pontosan Retkes Attila programja, hogyan pozicionálja az SZDSZ-t. Az viszont már látszik, hogy az általa szorgalmazott hétfős politikai kabinetre helyezné a hangsúlyt, a frakcióval szemben. Ez azt mutatja, hogy új embereket akar bevezetni a politikába.

A politológus szerint azzal, hogy Retkes Attila első elnöki sajtóértekezletén új témák beemeléséről beszélt az SZDSZ politikájába, meg akarja magát különböztetni az eddigi arculattól. Az SZDSZ-nek azonban elsősorban a liberális szavazókat érné meg megcélozni, őket azonban nem biztos, hogy ezek a kérdések, például a határon túli magyarok ügye érdekli a legjobban - emelte ki Szomszéd  Orsolya.

Gyulai Attila szerint furcsa, hogy az új elnök egy olyan programmal indít, amelyben bocsánatot kér az SZDSZ eddigi bűneiért, és nem pozitívumokat mutat fel. Ez sem a jelenlegi szavazóknak, sem a megcélzandó rétegnek nem lehet szimpatikus. Nem lehet meghúzni egy vonalat, ami előtt minden rossz, utána pedig minden jó, egy párt  ugyanis nem önmaga kommunikál, ott van körülötte a többi is.

A két politológus szerint nehéz megmondani, hogy Retkes Attila mögött megvan-e már a hatalmához szükséges pénzügyi csoportok támogatása, de azzal, hogy Fodor Gábor és Demszky Gábor is mögé állt, ez a kérdés megoldódhat. Mind a két politikus forrásokat biztosíthat az új elnöknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.