'Az élet hősei akarunk lenni'

Vasárnap megtartották a Magyar Hősök Emlékünnepét Budapesten, a Hősök terén. Itt a honvédelmi miniszter arról beszélt: 'nem a halál, hanem az élet hősei akarunk lenni'.

Mi nem a halál, hanem az élet hősei akarunk lenni; olyan országot és világot akarunk építeni, amely fennmaradása nem követel több hőst, amelynek nincsen szüksége további áldozatokra - hangoztatta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Magyar Hősök Emlékünnepén tartott koszorúzáson, vasárnap Budapesten a Hősök terén. A miniszter a magyar történelem hőseit méltatva úgy folytatta: "de tudjuk, hogy elhatározásunk sikerét múltunk áldozatainak és mártírjainak köszönhetjük".

Díszelgő katonák a történelmi zászlókkal vonulnak, a Magyar Hősök Emlékünnepén tartott koszorúzáson, Budapesten a Hősök terén.
Díszelgő katonák a történelmi zászlókkal vonulnak, a Magyar Hősök Emlékünnepén tartott koszorúzáson, Budapesten a Hősök terén.

Népünk és hazánk fennmaradása nem a csoda műve volt, hanem az itt élők, egykori honfitársaink százezreinek cselekedetén múlott - hangsúlyozta a tárcavezető a Nemzeti Hősök Emlékművénél elmondott beszédében.

A beszéd elhangzása után az emlékkőnél koszorút helyezett el Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Szekeres Imre és Tömböl László vezérkari főnök, Varga Zoltán önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint a parlamenti pártok képviselői, katonai attasék és civil szervezetek képviselői.

Ezen a napon megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak az ország több pontján, tisztelegve a magyar katonák előtt, akik a történelem során védték és védik a hazát a külső ellenségtől, ideértve az Árpád-kortól kezdve egészen napjainkig mindazokat, akik fegyvert fogtak a hazáért, az 1848-49-es szabadságharc, az első és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom idejéből egyaránt.

Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a Magyar Hősök Emlékünnepét. 1925 és 1944 között nemzeti ünnep volt ez nap, ám a II. világháború után politikai üzenete és eszmeisége miatt a megemlékezést tiltották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.