'Az egyén nem boldogulhat a közösség nélkül

Az egyénnek csak akkor van esélye, ha a közösség, így a város, az ország, azaz a magyarok közössége mellette áll. Erre jó példa a teljesen felújított budapesti Mozgásjavító Gyermek- és Ifjúsági Központ - mondta el az országosan is egyedülálló intézmény avatóján Bajnai Gordon kormányfő.

Az egyénnek csak akkor van esélye, ha a közösség, így a város, az ország, azaz a magyarok közössége mellette áll - jelentette ki Bajnai Gordon kormányfő a budapesti Mozgásjavító Gyermek- és Ifjúsági Központ átadásán. Hozzátette, a csaknem hárommilliárd forintból felépített intézmény a magyar közösség kinyújtott keze. A miniszterelnök ezt megelőzően Horváth Csaba főpolgármester-helyettessel  bejárta a teljesen akadálymentesített, korszerű iskolát és diákotthont.

"Magyarországnak ebben a nehéznek gondolt helyzetében van okunk rá, hogy példát vegyünk ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek, nevelőiknek a bátorságáról, a gazdasági válságtól független mindennapi hősiességéről" - jelentette ki a Bajnai Gordon. Kifejtette, mindenki felelős azért, hogy egyénileg kihozza magából a legjobbat, a közösségnek pedig az a felelőssége, hogy minden lehetséges módon segítse ezt. A magyarok közössége - kötelességének eleget téve - segített, hogy "több esélyt nyújtsunk azoknak, akik ezt bátorságukkal kiérdemelték".

A most átadott XIV. kerületi épületegyüttes - általános iskola, középiskola és diákotthon - nettó 2,5 milliárd forintból készült el a fővárosi önkormányzat beruházásaként; kilencezer négyzetméterrel növekedett meg az intézmény területe. Az új iskolaépületben 14 tanterem, egy 25 méteres, versenyek rendezésére is alkalmas uszoda és egy tanmedence, egy tornaterem és három tornaszoba, egy tanműhelynek is szolgáló kávézó, egy színházterem és egy nagy közösségi tér (zsibongó) áll a tanulók rendelkezésére. A diákotthonban lévő minden apartmanban négy darab - háromágyas - hálószobát, egy nappalit és két fürdőszobát alakítottak ki.

A következő tanévtől az általános iskolai tanulmányaikat befejező mozgáskorlátozott fiatalok szakközépiskolába is beiratkozhatnak az új létesítményben. A Nádas Pál igazgató által vezetett Mexikói úti tanoda egyedülálló az országban abból a szempontból, hogy az óvodáskortól az érettségiig, illetve a szakképzés végéig egy épületben biztosítja a mozgássérültek komplex ellátását, megkönnyítve számukra a társadalmi beilleszkedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.