A főügyész 'hölgyismerőse' és az eltűnt 300 millió

Továbbra sem tudni, hogy kihallgatja-e tanúként a rendőrség Keresztes Imrét, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjét a 300 millió forintos csalási ügyben.

A főügyész "hölgyismerősét" érintő bűncselekmény-sorozat kapcsán számos megválaszolatlan kérdés maradt - írja a Népszava. A rendőrség egyelőre nem tudja, mikor fejeződhet be a nyomozás.

Keresztes Imre a Gyurcsány Ferenc ügyében is nyomozó főügyész, a KNyF vezetője. A feljelentés szerinti élettársa - az ügyészségi szóvivő szerint hölgyismerőse - biztosítási ügynökként dolgozott, és az ügyfelek rábízott pénzével nem tudott elszámolni. A Generali Biztosító feljelentése alapján indult eljárásban 14 sértettet derítettek fel. Köztük van olyan, aki néhány milliót, mások több tízmilliót adtak át az üzletkötőnek. A biztosítónál a pénzeknek azonban nem találták nyomát.

Az idén év elejétől kezdve több ügyfél is panaszt jelzett a Generali központjának arról, hogy az egyik ügynökük, H-né P. Mónika különféle szerződéses ígéretekkel nagyobb összegeket vett fel tőlük. Viszonylag magas, de nem kirívóan gyanúsan nagy hozamú - évi 20 százalékos - ajánlatokkal vett át pénzeket régi, vele szinte baráti kapcsolatokat ápoló ügyfeleitől. H-né az átvett összegekről nyugtát állított ki, melyek a Generali hivatalos nyugtatömbjéből származtak. Ám sem a biztosítási ajánlat, sem az átvett összegek nem érkeztek meg a Generalihoz - közölte a biztosítótársaság lapunkkal.

A Népszava megkeresésére Keresztes Imre maga is az ügy károsultjának nevezte magát, de ügyészként elmulasztott feljelentést tenni, és kártérítési igényt sem jelentett be. "A főügyész úr a nevezett hölggyel sem korábban nem állt, sem pedig jelenleg nem áll élettársi viszonyban. Amikor a főügyész úrnak a hölgyismerősét érintő ügyről tudomására jutottak adatok, azokat haladéktalanul jelentette a hivatali elöljáróinak. A főügyész úr az említett ügy károsultjának tekinthető." - írta az ügyészségi szóvivő közleményében. Hogy pontosan mikor és mit jelentett elöljáróinak, azt nem árulták el a Legfőbb Ügyészségen sem.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik, de a feljelentésben megnevezték a lehetséges elkövetőt, H-né P. Mónikát és az is jelezték, hogy az asszony élettársa a főügyész, fia pedig rendőrnyomozó. Ezért elfogultság miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki eljáró hatóságként az országos főkapitány. A Népszava szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) fordult, hogy megtudja: H. Attilával kapcsolatban a BRFK vezetője tett-e bármely intézkedést. Ha igen, mit, ha nem, miért nem? A tanúvallomásokból ugyanis kiderült, hogy feltehetően ő is tudott édesanyja tevékenységéről. Részben emiatt lehetett szükség más nyomozó hatóság kijelölésére. A BRFK csütörtöki lapzártánkig nem reagált szerdai írásbeli megkeresésünkre.

A Pest megyei nyomozók egyelőre a sértetteket, és a tanúkat hallgatják ki az ügyben, arra a kérdésre pedig hogy mikor várható az eljárás befejezése, nem kívántak találgatásokba bocsátkozni. A lap úgy értesült, hogy a tervek szerint tegnap hallgatták volna ki H-né P. Mónikát, de azt, hogy ez megtörtént-e, nem sikerült megtudni. Az eddig ismeretlen tettes elleni eljárásban az asszonyt meggyanúsíthatják a bűncselekményekkel.

Nincs válasz

A Népszava a főügyészhez számos egyéb kérdést is intézett, de ezekre sem kapott választ. Egyebek mellett arra sem, hogy ha a rendőrség kihallgatja, tesz-e vallomást vagy személyes érintettség okán megtagadja? Személyes kapcsolatai révén segítette-e H-nét üzletkötéshez? Nem érzi-e úgy, hogy beosztásával, feladataival összeegyeztethetetlen mindez, és le kellene mondania?

Középkereszt "bonyolult tényállású ügyek" miatt

Középkeresztet kapott a szocialista politikusok után nyomozó főügyész - számolt be tavasszal a március 15-i kitüntetések átadása előtt a 168 óra. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője "a közérdeklődésre számot tartó, kiemelkedően bonyolult tényállású és jogi megítélésű ügyekben folytatott nyomozások során nyújtott teljesítménye, továbbá eredményes ügyészi és vezetői pályafutása elismeréseként."

Keresztes szervezete kizárólag szocialistákat érintő korrupciós ügyekben járt el létrejötte óta, de jogerős ítélettel még egyik nagy ügyét sem zárták le. Sajtóközlések szerint a nyomozó főügyészség kétségtelenül sok szívességet tett a Fidesznek, például az önkormányzati kampányban derült ki, hogy gyanúsítottként kívánják kihallgatni Molnár Gyula akkori újbudai polgármestert, s mivel ő idézést nem kapott, a szervezet szóvivője kamerák kíséretében adta át személyesen Molnárnak az ügyészi invitálást. De szintén a korteskedés idejére esett, amikor valakik kiszivárogtatták azt a jegyzőkönyvet, amelyben Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest szembesítették Balogh Zsolt korábbi BKV-vezérrel, az állítólagos Nokiás-dobozos ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.