Antiszemita uszítás – A Jobbik számoljon a világ ítéletével

Az LMP közleményben szólította fel a jobbikos Baráth Zsoltot, hogy adja vissza parlamenti képviselői mandátumát. Az LMP frakcióelnöksége szerint a tiszaeszlári vérvád felemlegetése kapcsán előadott "antiszemita uszítás" miatt Baráth Zsolt méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen.

A Lehet Más a Politika (LMP) az MTI-hez szerdán juttatott el közleményt erről, amelyben jelezték: a házbizottság csütörtöki ülésén képviselőjük javasolni fogja, hogy vegyék napirendre ezt a témát.

A parlamentben kedden a napirend utáni felszólalások során Baráth Zsolt Solymosi Eszterre emlékezett, aki idén 130 éve tűnt el. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ő volt az a lány, akit Tiszaeszláron zsidók ölhettek meg 1882-ben.

Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva közölte, a Jobbik ezzel a napirend utáni felszólalással "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Hozzátette: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

Az LMP szerint olyasmi történt, ami utoljára akkor volt lehetséges, amikor hivatásos antiszemiták és fajvédők ültek a terem padsoraiban. A tiszaeszlári vérvád felemlegetése nem a múlttal való szembenézés, "hacsak nem arról beszélünk, hogy a politikai célokat szolgáló, aljas indulatoktól fűtött koncepciós per milyen hatással volt közállapotainkra, az antiszemitizmus hazai felerősödésére" – értékelik.

Az LMP úgy látja, a Jobbiknak "mindig keresnie kell egy bűnbakot, hogy ki ne derüljön: nincs érvényes gondolata, programja hazánk sorsának javítására". A hideg politikai számításból történelmi leckének hazudott uszítást és az alig burkolt antiszemitizmust nem lehet eltűrni el a Parlament falai között – szögezik le.

A jobbikos képviselő felszólalását számos párt és szervezet visszautasította. A kormány például teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, az ugyanis "ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint" – írja a kabinet nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A kormány – az új alaptörvényben és a magyar jogrendben rögzített módon is – a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely bármely, Magyarországon élő társadalmi csoport vagy kisebbség ellen nyíltan vagy burkoltan  irányul – áll a közleményben.

Az MSZP szerint is le kell mondania mandátumáról a jobbikos képviselőnek. Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak azt mondta: ha ez nem történik meg, és a Jobbik nem hívja vissza képviselőjét, az azt bizonyítja, hogy "a Jobbik egy náci párt".

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a szocialisták szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján, csatlakozva az LMP kezdeményezéséhez, lemondásra szólította fel Baráth Zsoltot. Steiner Pál, a párt etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke ezt azzal egészítette ki: nagyon reméli, hogy hétfőn már nem kell egy padsorban ülnie a jobbikos képviselővel. Bírálta a kormánypártokat is, mondván, hogy a jobbikos szavazók szimpátiájának megszerzése reményében "cinkosan eltűrik" a hasonló hangokat, valamint a legfőbb ügyészt is, amiért bár az MSZP a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt korábban feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét, az ügyben eddig nem történt előrelépés.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.