'Alaposan felkészült' az abádszalóki támadó

Egy huszonnyolc éves roma férfit és huszonhét éves feleségét ért támadás szerdán hajnali két óra körül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon: az alvó párt egy negyvenhat éves, helybéli férfi borotvával vagdosta össze. A szülőkkel együtt aludt két és féléves kisfiuk is, ő nem sérült meg.

- A feleségem hajnali két óra körül arra ébredt, hogy sípol a tévé, mert vége volt az adásnak. Ahogy felnyitotta a szemét, meglátta az ablakban a férfit, aki akkor már átvágta a szúnyoghálót, és rám vetette magát - mesélte délelőtt tizenegy óra körül P. Csaba, a családfő, aki - miután ellátták a sebeit - saját felelősségére elhagyta a karcagi kórházat. Állán és mellkasán is kötést visel, szavai szerint összesen hét helyen sebesítette meg a támadója. Felesége - aki könnyebben sérült meg - és a kisfia rokonaiknál kerestek nyugalmat. - A gyerek látszólag jól van, de szerintem sosem fogja elfelejteni ezt az éjszakát - mondta P. Csaba. Hozzátette: nem ismerte a támadóját, P. Lajost, csak annyit tudott róla, hogy abádszalóki. Cáfolta azt a helyi pletykát is, miszerint üzleti vita miatt támadt volna rájuk. - Nem ismertük őt, sem én, sem a feleségem. Jómagam nem is Szolnok megyében, hanem két-háromszáz kilométerre a lakhelyemtől dolgozom, vállalkozóként alkalmi és építőipari munkákat vállalok, senkinek az érdekeit nem sérthettem meg a városban - mondta.

A családfő szerint a támadójuk alaposan felkészült a tettére. Terepszínű katonai nadrágban volt, pisztolytáskát, s benne pisztolyt viselt, csuklya volt rajta, amit később a dulakodás közben letéptek róla. A karját olajjal kente be, vélhetően azért, hogy ne tudjanak rajta "fogást találni" - mondta P. Csaba. - Az a szerencsénk, hogy apám meg anyám velünk lakik, a dulakodás zajára felébredtek, apám leteperte azt a férfit - tette hozzá.

A dulakodás közben a támadó is megsérült, súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, a rendőrség délelőtt még nem tudta kihallgatni.

Bordás Imre, Abádszalók polgármestere nem messze lakik P. Csabáéktól, de - mint tudósítónknak elmondta - nem hallott semmit szerda hajnalban. Amikor reggel hétkor munkába indult, akkor látta a rendőrségi autókat, ezt követően kért tájékoztatást a történtekről.

- A család rendes körülmények között él, tyúkokat tartanak, a portájuk tiszta, sosem volt velük semmilyen probléma - mondta a polgármester. A támadót, P. Lajost ő maga is csak látásból ismerte.

P. Lajosról Abádszalókon helybeliek azt mondták: kormányőr volt, vagy legalábbis ezt terjesztette magáról a kisvárosban. Az egyik postás is megerősítette ezt: szavai szerint korábban egy összejövetelen találkozott a férfivel, aki mesélt a Budapesten, kormányőrként töltött élményeiről. A támadás helyszínén, a Szivárvány utcában pedig többen azt állították: a negyvenhat éves férfi azzal dicsekedett nemrég az egyik kocsmában, hogy maga is részt vett az elmúlt hónapokban a romákat ért támadások egyikében, azt azonban nem árulta el, hogy melyikben. Legtöbben azonban értetlenül álltak a szerda hajnali tette előtt.

Az ügyben emberölés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség. Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: egyelőre nem merült fel olyan információ, amely az abádszalóki esetet összefüggésbe hozhatná korábbi romák ellen elkövetett támadásokkal. A sajtószóvivő közölte: nincs alapjuk azoknak a híreszteléseknek, miszerint az elkövető korábban kormányőrként szolgált volna, ezt legfeljebb saját maga terjesztette a faluban, de a rendőrségi vizsgálat ezt az állítást nem igazolta.

A helyszínen délelőtt több roma politikus megjelent, köztük Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke is.

- Imádkozom, hogy derüljön ki az abádszalóki támadóról: van valamilyen köze ez előző, romákat ért attakokhoz, mert ez esetben végre lenne valami kézzelfogható bizonyíték a rendőrég kezében az elkövetők személyéről - mondta Mohácsi Viktória. Tudósítónk kérdésére közölte: számára a családtagok elmondásából egyértelmű, hogy rasszista indítékok állnak a háttérben, hiszen a sértettek nem ismerték a támadójukat, nem voltak vele sem üzleti sem egyéb kapcsolatban.

- Nem szeretem a "rasszista" kifejezést, inkább azt mondanám: romák elleni támadás történt Abádszalókon - mondta kérdésünkre Kolompár Orbán. Hozzátette: minden segítséget megadnak a családnak ahhoz, hogy sikerüljön feldolgozniuk a történteket.

Szőcsi Lajos, az OCÖ konfliktuskezelő csoportjának külsős szakértője egyértelműen rasszista motívumokat sejt a háttérben, utalt arra, hogy a támadót több abádszalóki is úgy festette le neki, mint aki szélsőséges, romaellenes nézeteiről ismert.

(A kommentekben elszabadultak az indulatok, így a hozzászólás lehetőségét átmenetileg megszüntettük - A szerk.)

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke és a kórházból hazatért P. Csaba beszélget a tetthely közelében
Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke és a kórházból hazatért P. Csaba beszélget a tetthely közelében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.