T. Ház: Matolcsy győztes csatáról beszél

Az IMF-tárgyalás és a "matolcsyzmus bukása" lesz a parlamenti felszólalások témája napirend előtt, a kormány becsületét Rogán Antalnak kell megvédenie. Parlamenti tudósítás online.

„Aktuális gazdasági kérdések” - ezzel az általános címmel mond napirend előtti beszédet Rogán Antal, a Parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke. Az IMF-labdát azonban nem csak a kormánypárti képviselő, de az ellenzék is igyekszik majd minél pontosabban és minél hangosabban lecsapni: előbb Józsa István (MSZP) szónokol a gazdaságpolitika bukásáról, majd a jobbikos Vona Gábor emelkedik szóra, hogy az IMF-ről és halálos öleléséről beszéljen.

Az LMP részéről Schiffer András beszél majd a kormány és az ország "kudarcáról", utolsóként pedig a KDNP-s Pálffy István kap szót. Ő lesz az egyetlen, aki nem az IMF-témát érinti, felszólalásának címe: "A magyarság és a magyar kultúra hétköznapjai".

A hétfői plenárison egyébként – amely egy négynapos ülésszak első felvonása lesz a héten – a Jobbik a kommunista nyugdíjak elvételével kapcsolatos törvényjavaslatának napirendre vételéről és az LMP kampányfinanszírozással kapcsolatos indítványának sorsáról is döntenek.

A napirend szerint tárgyalnak és döntenek többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítóiról, a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény változtatásairól, de a mezőgazdasági és a polgárőrséget érintő törvény módosító-javaslatairól is tárgyalnak. Vitázik a T. Ház a szabálysértésekről és a Médiahatóság jövő évi költségvetéséről is, de megkezdik például az egészségügyi- és a sporttörvényt módosító javaslatok vitáját is.

Ami az interpellációkat illeti, a sort Gőgös Zoltán (MSZP) kezdi, aki a vízügyi rendszerben is finanszírozási csődről és „bóvlipolitikáról” beszél majd a vidékfejlesztési miniszternek, majd Egyed Zsolt (Jobbik) következik, aki az ózdi bánya körüli kétes ügyeket firtatja majd Fellegi Tamás tárcájánál.

Ezúttal is a harmadik interpelláló egy fideszes képviselő lesz, Varga István arról érdeklődik majd a külügyi tárca képviselőjétől, hogy mikor lesz Ady-emlékmű Csucsán. Biztosak lehetünk benne, hogy megnyugtató választ fog kapni, és a Háznak nem kell majd szavaznia a minisztériumi válaszról.

Az LMP-sek a nemzeti fejlesztési minisztertől arra várnak majd választ, hogy „Meddig marad az MVM élén a Fidesz Kapolyi Lászlója”, majd a Tukacs István fogja folytatni az „ájemefezést”, amikor arról kérdezi a Matolcsy-tárca illetékesét: „jobbkéz nélkül” is van-e élet. A szintén szocialista Kovács Tibor ezután a magas benzinárak miatt ostorozza majd a belügyminisztert, utána pedig a jobbikos Németh Zsolt érdeklődik Pintér Sándoréknál arról: hogyan lehet „bombagyártásért szabadláb?”.

Az interpellációs sor végére egy újabb jobbikos teheti ki a pontot, Lenhardt Balázs a nemzetgazdasági minisztériumtól vár választ arra, hogy az ország teljesen kapitulált-e már a bankok előtt vagy sem.

Az azonnali kérdések órája is tartogat majd meglepetéseket, Orbán Viktor kormányfőnek ugyanis bizonyos kérdésekre – például egy csörtében Hiller István korábbi kultuszminiszter felszólalására – ezen a napon már személyesen kell választ adnia.

13:08 - Rogán "aktuális gazdasági kérdésekről"

A hétfői plenáris ülés a szokásos néhány perces késéssel kezdődött. Napirend előtt először Rogán Antal fideszes politikus szólalt fel és arról beszélt: a Gyurcsány-Bajnai kormányok „nagyon nehéz helyzetben” hagyták az országot. Rogán szerint, ha minden marad változatlanul, akkor már hét százalék lett volna a költségvetési hiány. A fideszes politikus szerint a szocialisták nem csak megállapodást kötöttek az IMF-fel, de hatalmas hitelt is felvettek tőle, ami megkötötte a kezüket. Rogán ezt követően a nemzetközi, pontosabban a román és a görög példákat említi.

Szerinte, ha a 2010-ben nincs változtatás, akkor nem lehetett volna például adókedvezményt adni a gyereket nevelő családoknak. A képviselő hangsúlyozza, hogy a Fidesz-frakció mindenben támogatja a kormányt, amely jó irányba halad és jó lépéseket tesz. Az elmúlt hetek történései azonban pánikot mutatnak Európában, és hiába tart a kormány jó irányba és ér el sikereket, ezeket az eredményeket csak akkor lehet Rogán szerint megtartani, ha új megállapodást, egy amolyan biztosítást kötnek az IMF-fel. A fideszes képviselő szerint a gazdasági függetlenséget meg kell őrizni, „nem a célt kell megváltoztatni, hanem az eszközöket megváltoztatni”. Rogán megismételte, hogy ebben a Fidesz-frakció maradéktalan támogatását bírja a kormány.

13:16 - Matolcsy: ez a gazdaságpolitika sikeres és változatlan

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter reagált a fideszes felszólalásra. A tárcavezető megismétli, hogy a második Orbán-kormány szinte megoldhatatlan helyzetet örökölt. Matolcsy szerint lehetett volna a meglévő kölcsönszerződés szellemében kezelni a helyzetet, de nem tették, mert annak súlyos ára lett volna. Matolcsy szerint ugyanis nem lehet megszorításokra építeni, az Orbán-kormány pedig egyszerre állítja helyre a költségvetés egyensúlyát és őrizte meg a versenyképességet.

„Ez a gazdaságpolitika sikeres. Ez a gazdaságpolitika változatlan, hiszen sikeres” - fogalmazott. Matolcsy szerint 2006 után először sikerül bővíteni a foglalkoztatást és csökkenteni a munkanélküliséget. A miniszter szerint a siker annak köszönhető, hogy a gazdaságpolitika merész, bátor és szokatlan lépéseket tesz. Matolcsy is hangsúlyozza, hogy hiába a siker, ha az veszélybe kerül az eurózóna válsága miatt. Szerinte ezért van szükség egy védőhálóra, ami nem hitelfelvételt, hanem egyfajta biztosítást jelent. Matolcsy még egyszer megismétli: a gazdaságpolitika marad, mert sikeres.

13:20 - Schiffer: ez inkoherens ámokfutás

Schiffer András LMP-s frakcióvezető szerint a kormány elszalasztott egy lehetőséget abban, hogy az elmúlt húsz év kudarcai után új pályára állítsa a magyar gazdaságpolitikát, a Fidesz pedig visszaélt a kétharmaddal. „Inkoherens ámokfutás” - így jellemezte az ökopárti politikus, hozzátéve: a Fidesz után „nekünk” kell eltakarítani majd a romokat 2014-ben.

Schiffer szerint a hagyományos közgazdaság tan most tort ül, de a kormány kudarca nem adhat okot az örömre. Az LMP-s politikus rámutatott, hogy Orbán szerint a jóléti államok kora lejárt, holott láthatóan a jóléti államok vannak még mindig talpon. Schiffer szerint a kormánynak sürgősen új gazdaságpolitikát kellene hirdetni, Matolcsynak pedig távoznia, mert „felélte a hitelét”.

13:25 - Matolcsy: ez az első győztes csata

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter reagált ismét, szerint nem neki, hanem az LMP-s politikus által mondottaknak járt le a szavatossága. A tárcavezető szerint az új magyar gazdaságpolitika tényleg nem szerepel a klasszikus könyvekben, de majd szerepelni fog jó példaként. Matolcsy ezután azzal érvelt, hogy egyik klasszikus könyvben sincs benne mindaz, amit a kormány most bátran és merészen megtesz.

„Ha mutat nekem ilyen könyvet, akkor megkérem a megfelelő szerveket, hogy egy méltó díjra terjesszék fel” - tette hozzá ironikusan. Matolcsy ezt követően az mondta: ez a szabadságharc első nyertes csatája. Kijelentését az ellenzéki oldal is megtapsolta, többen nevetve. Hangsúlyozta: sarcolásról szó sincsen, hiszen minden növekszik, "ez egy megújulási, átszervezési és az uniós sikerek közé kívánkozó példa" - fogalmazott.

Matolcsy szerint a gazdaságpolitikát lehet kritizálni, de azt ajánlotta Schiffernek: nézze meg Európa más államait, mennyivel sérülékenyebbek. "Mi ebből kikerültünk, mert valóban megnyertük a gazdasági szabadságharc első csatáját. De nem az utolsót" - fogalmazott. Gyenge taps Fidesz-oldalról.

13:30 - Józsa: minden értelemben elfogyott a kormány hitele

Józsa István frissen megválasztott szocialista frakcióvezető-helyettes napirend előtt arról beszélt, hogy tényszerűen megbukott a „matolcsysta” gazdaságpolitika. Józsa szerint Orbán nem szereti annyira a valutaalapot, hogy akkor is visszahívja, amikor nincs nagy baj. „Mert nagy baj van!” - hangsúlyozta a szocialista politikus, rámutatva, hogy a magyar állampapírokért alig nyúl valaki a piacon, a forint pedig súlyosan leértékelődött. Józsa szerint a előző szocialista kormányok megfelelő útra tették az országot, de az Orbán-kormány ezt szisztematikusan szétverte.

„A fizetőképesség van kockán, ez a politika megbukott. Csak Matolcsy miniszter úr nem tudja, vagy nem akarja észrevenni. Az Orbán-kormánynak minden értelemben elfogyott a hitele” - fogalmazott Józsa István. Felszólalásában rámutatott még, hogy jövőre még súlyosabb adóterheket kell majd elviselnie a lakosságnak, amelyet a kormány majd a szocialistákra és az euróválságra fog, pedig elsősorban saját gazdaságpolitikájának a következménye.

13:33 - Matolcsy: a nyolc év szocialista kormányzás is hibás

A nemzetgazdasági miniszter most azzal reagált, hogy a gazdaságpolitika egyszer már tényleg megbukott, de akkor amikor a szocialisták is vele buktak. Matolcsy szerint éppen ebből a bukásból menetelünk most felfelé. A tárcavezető szerint nem igaz, hogy az MSZP rendben adta át a gazdaságot. "Nézem a plafont, de nincsenek repedések" - nézett fel a tetőre Matolcsy. A miniszter szerint a szocialisták küldték el annak idején nevetve az IMF-et, amikor annak képviselői segíteni akartak. "Itt valami tévedés van. Mi nem azt mondjuk, hogy a legnagyobb baj az euróválság miatt van. Azért, mert Önök nyolc évig kormányoztak, mert eladósították az országot, a családokat, a vállalkozásokat. Ne várja, hogy mindent az euróra fogjuk. Az elmúlt nyolc évet is vele együtt kell felelőssé tenni a kockázatos helyzetünkért" - fejezte be reagálását Matolcsy.


13:38 - Vona: nyúl és farkas viszonyában nincs új helyzet

A Jobbik elnöke szerint a cinizmus és a provokáció határait is túllépi, hogy Matolcsy győztes csatáról beszél. Vona Gábor hiányolta, hogy Orbán Viktor nem kért napirend előtt szót és magyarázta el az IMF újabb gyámkodását. A radikális politikus hangsúlyozta: nem igaz, hogy ez egy újfajta megállapodás lesz, mert "nyúl és farkas viszonyában nincs új helyzet".

Vona szerint az IMF fel fogja zabálni Magyarországot. A Jobbik vezetője szerint felmérést kellene végezni, hogy van-e társadalmi támogatottsága egy új IMF-megállapodásnak. Vona szerint másfél éve ámokfutás zajlik, ezért új kormányra van szükség, új felhatalmazásra. A politikus szerint az Orbán-kormány politikája a görög útra löki az országot, ezért újra kell tárgyalni az államadósságot. Utóbbihoz Vona szerint érdemes lenne akár egy nemzetközi egységfrontot is megalapítani, ehhez pedig szövetségeseket keresni. "Az IMF visszahívásában nem támogatjuk Önöket" - zárta felszólalását.

13:43 - Matolcsy: most nincs megkötve az ország keze

Matolcsy újabb reagálásában azt mondta: Magyarország egy növekedési fordulatot kezd meg, amihez az IMF-fel megkötetendő védőháló csak egyfajta biztosítás. Szerinte így tehát most nem "kényszertárgyalásokról" van szó, nincsen megkötve Magyarország keze. Matolcsy azt mondta, a magánnyugdíj-pénztári rendszer ütötte költségvetési lyukat is sikerült befoltozni a vagyon államosításával.

"Azért is más most a helyzet, mert egy olyan védőhálóról kezdjük majd meg a tárgyalásokat, amelynek a végén nem szeretnénk lehívni egy fillért sem. Mi egy garanciát szeretnénk" - érvelt a szakminiszter. Matolcsy szerint továbbra is a pénzpiacokról fogjuk finanszírozni magunkat. A tárcavezető egyetértett abban, hogy drámai helyzetben vannak a devizahiteles családok, de ezért a drámai helyzetért azok a felelősek, akik a devizahitelek felé nyomták a családokat, vállalkozásokat. Matolcsy ezt követően a kormányzati mentőcsomagokat sorolja, mint nemortodox, bátor megoldások."Célunk, hogy Magyarországon minden fel nem robbant bombát távolítsunk el" - zárta felszólalását.

13:49 - Pálffy: habzó szájú ellenzék és Istenes állapotú haditemetők

"Lehangoló nézni, ahogy az ellenzék habzó-remegő szájjal ráugrik a kormányra. De minden csoda három napig tart, úgyhogy azt javaslom, ugorgyunk" - kezdte felszólalását Pálffy István KDNP-s képviselő. Az egykori tévés arról beszél, hog a verespataki aranybánya maga a korrupció, amelynek érdekében hegyeket akarnak lerobbantani. Pálffy - aki a "magyarság és a magyar kultúra hétköznapjai" című felszólalásában - arról is szót emelt, hogy a határon túli magyar temetők állapota is súlyosan leromlott. "A katonai temetők helyzete még úgy ahogy Istenes" - tette hozzá. A képviselő a vásárhelyiek oktatásáról és a székelföldiek népszavazásáról is értekezik, kormányzati segítséget kérve. Kiemelte, hogy Boldoghy Olivér szlovákiai magyartól megvonták állampolgárságát, mert felvette a magyart.

13:54 - Rétvári: meglépjük, amit megkell

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár reagált a kormány részéről és kiemelte: Boldoghy ügyében a kabinet már kifejezte ellenvetését és megteszi a lehetséges lépéseket. Az államtitkár a vásárhelyi egyetem ügyében is hasonló tetteket ígért. Rétvári ezt követően felsorolta - részben - azokat a támogatásokat, amelyeket a kormány a határon túli közösségnek adott.

Ezzel a napirend előtti felszólalások sora véget ért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.