Áder és Deutsch lemond mandátumáról

Az európai parlamenti képviselőnek választott fideszes Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig kell lemondania magyar országgyűlési mandátumáról; Deutsch helyére a Fidesz listáról jelölhet másik képviselőt, Áder János körzetében viszont időközi választást kell majd kiírni.

Az európai parlamenti szavazáson mandátumot szerzett 22 magyar EP-képviselőből Áder János és Deutsch Tamás tagja a magyar Országgyűlésnek is, ez pedig összeférhetetlen - az EP-képviselők jogállásáról szóló 2004 júniusában elfogadott törvény kimondja, hogy az európai parlamenti képviselő nem lehet egyszerre tagja a magyar parlamentnek is -, vagyis le kell mondaniuk valamelyikről mandátumuk megállapításától számított 60 napon belül.

Ez a két hónap most hétfőtől, június 15-től számít (akkor emelkedett jogerőre az Országos Választási Bizottságnak a június 7-i választás eredményét megállapító határozata).

Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig kell lemondania mandátumáról. Deutsch a Fidesz országos listájáról jutott be a parlamentbe, így helyére bárkit jelölhet a Fidesz a listáról. Áder a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán szerzett egyéni mandátumot, így ebben a választókörzetben időközi választást kell majd kiírni. Ő egyben az Országgyűlés egyik alelnöke is, így a Fidesznek ezt a pozíciót is mással kell majd betöltenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.