4K!: Addig megyünk, amíg lesz még Magyar Köztársaság

„Ez nem egy sajtótájékoztató megzavarása, pont annyira, ahogy a maguk tandíja sem tandíj” – hangoztatta a 4K! aktivistája, aki megafonon követelte szombaton Hoffman Rózsa lemondását.

Tehetséghidak elnevezéssel új, tehetséggondozási program indul, amely a közoktatási és civil kezdeményezéseket csaknem kétmilliárd forinttal támogatja a következő másfél évben - jelentette be Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Tehetség Program keretében, uniós támogatással megvalósuló projekt 2013 januárjától 2014 nyaráig biztosít lehetőségeket a tehetséges fiatalok és a velük foglalkozó pedagógusok, pszichológusok és szülők számára. A program felhívásai folyamatosan megjelennek a www.tehetseghidak.hu weboldalon.

Hoffmann Rózsa beszédében az új köznevelési törvény kiemelt céljának nevezte a társadalmi leszakadás megakadályozását és a tehetséggondozást. Az oktatási kormányzat a természettudományos tagozatokra helyezi a hangsúlyt, de az államtitkár kiemelte az alapfokú művészeti iskolák jelentőségét is.

A tehetséggondozásról szólva elmondta: nevelésük egyénre szabott, de ehhez megfelelő empátiát, szakértelmet és alázatot vár el a pedagógusoktól. A Tehetséghidak program a jövőben együtt fog működni a január elsejétől felálló tankerületi igazgatóságokkal és igazgatókkal – tette hozzá.

A program fő célkitűzései között szerepel a kiemelkedően tehetséges fiatalok támogatása egyebek mellett évközi és nyári tehetségfejlesztő programok révén, valamint a hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű tehetségek számára speciális programok kidolgozása – számolt be a részletekről Bajor Péter projektmenedzser.


A program fontos része az úgynevezett Tehetség Piactér, amely a tehetség közvetlen társadalmi hasznosulását célozza. Ugyancsak kiemelt terület a tehetséggondozók és mentorok képzése – tette hozzá Bajor Péter.

Szerinte a Nemzeti Tehetség Program egy 2028-ig szóló stratégia, amelynek finanszírozása részben a Nemzeti Tehetség Alapból, részben uniós forrásokból, valamint az egyszázalékos adófelajánlásokból áll össze. Bajor Péter emlékeztettet rá, hogy a tavaly befejeződött Géniusz-programban 14 ezer tehetséggondozó pedagógus, vagyis minden tízedik tanár képzését támogatták.


Hoffmann Rózsa - kérdésre válaszolva - megerősítette, hogy amíg a kormányfő bizalmát élvezi, nem fog lemondani. Elmondta, hogy vélhetően a jövő szerdai kormányülésen döntenek a felsőoktatási keretszámokról.

A szombati sajtótájékoztatót egy fiatal - saját közlése szerint  a 4K! aktivistája - zavarta meg, aki az államtitkár beszédének kezdetén megafonon követelte az a lemondását, majd elhagyta a termet.

Hoffmann Rózsa mai sajtótájékoztatóján Vekerdy Panni, a 4K! aktivistája szembesítette az államtitkárt a diákok igazságtalan helyzetével – tudatta a párt.

"Ez nem egy sajtótájékoztató megzavarása, pont annyira, ahogy a maguk tandíja sem tandíj” – hangoztatta.

„A maga reformja miatt nem tudok itthon továbbtanulni és az egyetlen esélyem az maradt, hogy külföldre menjek. De én itthon akarok tanulni és dolgozni, mert Magyarország az otthonom. Mi nem akarunk ilyen országban élni, de elmenni sem fogunk innen (…) Addig megyünk, amíg lesz még Magyar Köztársaság!" – fogalmazott a közbeszóló.

A sajtótájékoztató szervezői ezzel kapcsolatban annyit mondtak: sajnálják, hogy a fiatalok – bár ha kérdeznek, szót kaptak volna - nem tartották be a műfaj kereteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.