'A szélsőjobb nemzetpolitikai érdekeinket veszélyezteti'

A szélsőségesek tevékenységét ugyanis a környező országokban ürügyül használják a határon túli magyarság jogos törekvéseinek visszautasítására - mondta Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter

A szélsőségesek az ország nemzetpolitikai érdekeit veszélyeztetik, mivel a szélsőségesek tevékenységét a környező országokban ürügyül használják a határon túli magyarság jogos törekvéseinek visszautasítására - mondta Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter a szolgálatok megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen kedden a fővárosi Stefánia Palotában.

A miniszter szerint a nemzetbiztonsági szervek - elsősorban a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség - együttműködése különösen jelentős az alkotmányos rend elleni szélsőséges tevékenység kivédésében. Mint fogalmazott, az elmúlt év még világosabbá tette, hogy néhány szélsőséges csoport a korábbinál leplezetlenebbül lép fel, "erőszakosan, érdemi nyomásgyakorlással". Hozzátette: ezek a szélsőségesek "megkísérlik kihasználni a gazdasági nehézségeket, az esetenként elkerülhetetlen szociális feszültségeket", "a kétségkívül meglévő etnikai szembenállást" pedig a helyzet további élezésére és saját akcióik előkészítésére használják ki, ezenközben pedig - mint mondta - "jogi csűrés-csavarással" próbálnak kibújni a törvények és jogerős bírósági döntések végrehajtása alól.

"A kár, amelyet okoznak, nem marad a határokon belül" - szögezte le. Hozzátette: "a hazai szélsőséges erők ugyanis egész tevékenységükkel és kiváltképp esetleges határon túli kiruccanásaikkal mintegy kapaszkodót nyújtanak némely határainkhoz közeli állam szélsőségeseinek, amelyek minden ürügyet és lehetőséget felhasználnak a határon túli magyarság jogos törekvéseinek visszautasítására".

A szélsőjobb nemzetpolitikai érdekeinket veszélyezteti, amikor ténylegesen olyanoknak adnak segítséget, akiknek - persze csak szavakban - az engesztelhetetlen ellenfelei - emelte ki. Hangsúlyozta: az NBH-nak mindennek a tudatában fel kell lépnie más rendvédelmi szervekkel együtt is az alkotmányellenes, törvénytelen eszközöket használó szélsőségesekkel szemben. "Az utóbbi időben ezt komoly sikerekkel teszik" - állapította meg Juhász Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.