'A Rákosi-korszakot idézi a pécsi vízmű elfogalása'

Az MDF felszólítja a pécsi "Fidesz-MSZP-SZDSZ érdekkoalíciót", hogy adja vissza a pécsi vízmű elfoglalt épületét és kezdje újra a tárgyalásokat a francia kisebbségi tulajdonossal - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője kedden az MTI-nek.

Az MDF-es politikus szerint veszélyes Fidesz-MSZP-SZDSZ érdekkoalíció alakult Pécsett a jogállamisággal és a tisztességes piacgazdasággal szemben. Hozzátette: ebben egyedül az MDF nem vesz részt, egyedül az MDF emel szót a francia Suez társasággal kötött szerződés egyoldalú, azonnali felmondása ellen.

Az ügy előzménye, hogy a pécsi önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai múlt hétfőn ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét. Ez azt követően történt, hogy a város közgyűlése legutóbbi ülésén Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

Az MDF szóvivője szerint az új városvezetés, valamint az akciót támogató MSZP és SZDSZ komoly károkat okoz a városnak, a lakosságnak, és Magyarország nemzetközi megítélésének is. Kerék-Bárczy Szabolcs a történtekről azt mondta: a vízmű elfoglalása érdekében létrehoztak egy bizonytalan jogi helyzetű, mindössze öt millió forint tőkéjű önkormányzati céget, a Tettye Forrásház Zrt.-t, amelyről - szavai szerint - nem lehet tudni, hogy milyen fedezet mellett kap hitelt a vízművek üzemeltetésére.

Hozzátette: a pécsi közgyűlés egyoldalúan felmondta a francia Suez társasággal kötött szerződést, miután irracionális határidőt szabtak a megegyezésre. A kártérítés több milliárd forintjába kerülhet a pécsi adófizetőknek - jelentette ki.

Kiemelte azt is: a pécsi közgyűlés konkrét számítások nélkül hozta meg a szakmailag indokolatlan döntéseket. Példaként említette, továbbra sem tudni, hogy mekkora lesz a kisebbségi tulajdonrész visszaszerzésének ára. Véleménye szerint az önkormányzat által megbízott biztonsági cég erőszakosan foglalta el a pécsi vízmű épületét. "Ez az eljárás a Rákosi-korszak államosításaira hasonlít" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: "úgy tűnik, hogy Pécsett ma csak az rúghat labdába, akit a polgármester pártja, a Fidesz szeret, hiszen sorra a Fidesz holdudvarához tartozónak mondott cégek és emberek vetik meg a lábukat a városban". Hozzátette: a Tettye Forrásház Zrt. élére a városvezetés a Fidesz korábbi nagykőrösi elnökét, Winkler Tamást nevezte ki. Mindezek miatt az MDF felszólítja a pécsi Fidesz-MSZP-SZDSZ érdekkoalíciót, hogy adja vissza a pécsi vízmű elfoglalt épületét és kezdje újra a tárgyalásokat a francia kisebbségi tulajdonossal - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.