'A gárdával szemben azonnal intézkedni kellett volna'

Figyelmeztette a Pest megyei rendőrfőkapitányt és a kapitányság érintett vezetőit Bencze József országos rendőrfőkapitány, amiért múlt héten Kiskunlacházán nem intézkedtek azonnal a betiltott Magyar Gárdával szemben - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön közleményben.

Az ORFK vezetője Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter utasítására vizsgálta a Kiskunlacházán múlt hét végén történt "rendőri intézkedést igénylő események szakszerűségét".

Bencze József a lefolytatott vizsgálat eredményeként figyelmeztette a Pest megyei rendőrfőkapitányt, illetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság érintett vezetőit, hogy "bár a jogsértések rögzítésre kerültek, és az érintettekkel szemben az eljárások megindultak, azonban a rövid dokumentálást követően a biztosításban részt vevő rendőri erőknek azonnal intézkedni kell a törvény-, szabálysértés észlelésekor a jogszabályok megszegőivel szemben" - olvasható a közleményben. Hangsúlyozták: a rendőrség a továbbiakban is a törvény erejével és szigorával lép fel "jogerős bírósági határozatokban foglaltak megsértőivel szemben".

A Magyar Gárdát és a Magyar Gárda Mozgalmat nyár elején oszlatta fel jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ORFK közleménye emlékeztetett rá: a vizsgálat alapjául két eset szolgált. Szeptember 25-én az esti órákban egy Kiskunlacháza belterületén lévő családi ház előtt mintegy 80 ember gyűlt össze, akik közül többen a betiltott Magyar Gárda egyenruháját, illetve "csendőrség" feliratú mellényt viseltek. A helyszínre kiérkező rendőrök megkezdték a tömegben lévők igazoltatását. Akik a helyszínt az igazoltatás előtt elhagyták, azokat a településen felállított ellenőrző-átengedő pontokon állították meg. A rendőrség összesen 20 ember ellen indított szabálysértési eljárást, garázdaság miatt.

Két nappal később, szeptember 27-én, szintén Kiskunlacházán egy, magukat Új Magyar Gárda Mozgalomnak nevező szerveződés részvételével tartott rendezvényen mintegy 150 ember alakzatban sorakozott fel a rendezvény helyszínén, egy részük gárdaegyenruhában. Vezetőjük vezényszavakkal irányította az alakzatban részt vevők mozgását, majd az elhangzott beszédek után követően szintén vezényszavakkal indultak a következő rendezvény helyszínére, ahol az alakzatot továbbra is fenntartották - idézte fel a rendőrség.

Hozzátették: ezeket az eseményeket, illetve az elhangzott beszédeket a rendőrség mindvégig dokumentálta, de a rendezvény lefolyásába direkt módon nem avatkozott be. A rendezvény után a helyszínen tartózkodó rendőrök a rögzített felvételek elemzése alapján igazoltatták a résztvevőket, és összesen 32 ember ellen "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel" szabálysértése miatt indítottak eljárás. Egy emberrel szemben egyesülési joggal visszaélés miatt indult büntetőeljárás, egy ember esetében pedig még elemzik a bizonyítékokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.