'A kormány strómanként használta a kormánypárti képviselőket'

Az ellenzéki MSZP vezérszónoka szerint az Országgyűlés elmúlt 3,5 éves működése alapján nincs meg az erkölcsi alap az új házszabály elfogadásához. A Jobbik képviselője úgy értékelte, a kormánypárti javaslat elfogadhatatlanul csorbítja a képviselői alapjogokat.

Bárándy Gergely, a szocialisták vezérszónoka azt mondta, bizonyos házszabályi változtatások szükségesek a következő Országgyűlés munkájához, de elég lett volna, ha csak a szükséges mértékben módosítják a jelenlegit, és a következő parlamentre bízzák az új házszabály megalkotását. Szerinte nincs erkölcsi alap a javaslat elfogadásához, mert méltánytalanság, "jogállamiatlanság", szakmaiatlanság, cinizmus jellemezte az Országgyűlés elmúlt 3,5 évét.

A kormány minden eszközt felhasznált, hogy a jogalkotás országgyűlési szakasza minél rövidebb legyen, és strómanként használta a kormánypárti képviselőket javaslatai benyújtásához - mondta. Úgy folytatta: nagy terjedelmű, komoly kodifikációt igénylő javaslatok is kerültek így a Ház elé, és számtalanszor hétvégén nyújtottak be törvényjavaslatokat.

További bírálatként hozzátette, a kormánypárti képviselők és a kabinet sokszor bojkottálták a vitát, a bizottságokban - ha a vita túl sokáig húzódott - ügyrendi javaslattal zárták le azt. Formálissá váltak a házbizottsági ülések is - mondta. Szólt az éjszakára időzített, időkeretben lefolytatott parlamenti vitákról is. Koncepció nélküli jogalkotás zajlott - értékelt.

Bárándy Gergely szerint önmagában nem nagy gond, ha a részletes vita a bizottságokba kerül, ha megfelelő környezetet alakítanak ki ehhez. A törvény a nyilvánosság előtt születik, és ha nem biztosítják ugyanolyan mértékben a nyilvánosságot a bizottságban, mint a plenáris ülésen, akkor ez az elv sérül - érvelt.

A szocialista szónok kritikával illette az általános vitára vonatkozó felszólalási rend szabályozását. A kétperces felszólalás lényege a soron kívüliség, ha egy vitában csak egy ilyen lehet, és nem kötelező módon, akkor ez problémát jelent - mondta, azt képviselve: a vitát nem mozdítja előre, ha az kinyilatkoztatások sorozatából áll. Helyesnek nevezte ugyanakkor a képviselői munka minimumának elmulasztása esetén szankció kiszabását.

Bárándy Gergely egyetért azzal, hogy túlterjeszkedő módosító javaslatok esetén újranyissák az általános vitát.
Álságosnak tartotta, hogy a képviselők felállva köszöntsék a házelnököt. Előbb megszüntetik a népszavazás lehetőségét, majd szimbolikus lépésekkel igyekeznek pótolni azt - mondta.  Az MSZP attól teszi függővé az előterjesztés támogatását, hogy a kormánypártok hajlandóak-e kompromisszumra - jelezte.

Balczó Zoltán, a Jobbik vezérszónokaként azt mondta: pártjának határozottan negatív véleménye van az új házszabályról, a tervezet elfogadhatatlanul csorbítja a képviselői alapjogokat, kiüresíti a plenáris ülést, sérti az egyenlő mandátumok elvét, félreérthetetlenül készíti elő az egyszerű többségű fideszes parlamentre számítva a mostani kiváltságok megtartását.

Arról, hogy a módosító javaslatoknak nem csak a tárgyalása, hanem a róluk való döntés is részben átkerül a bizottságokba, azt mondta: a kulcsszereplő a törvényalkotási bizottság lesz, és itt fog megszületni az alapvető határozat. Bizottsági kétharmados döntés is lesz? - kérdezte, s megjegyezte: két tárgyalóbizottság nagyon könnyen hozhat eltérő döntést.

Kritizálta azt is, hogy adott képviselők a törvényhozási aktusban részt tudnak majd venni, de a nagy részük nem.
A jobbikos politikus túl formálisnak és félreérthetőnek nevezte azt a megoldást, amit a választópolgárok közössége iránti tisztelet kinyilvánítására választottak.

A Jobbik - jelezte Balczó Zoltán - a kivételes sürgős eljárást eddig sem támogatta, de az, hogy az új rendszerben egyszerű többség kellene hozzá, érthetetlennek tartja. A házszabálytól való eltérést érintő pontokat szintén elvetette, mondván: aki ezt akarja, szerezzen négyötödös többséget hozzá. Arról, hogy az időkeretes tárgyalásnál a frakciók időkeretét 30-ról 20 percre csökkentenék, azt mondta: ez az idő egy lényeges témánál kevés. Az egykörös kétperces vitát is elutasítja az ellenzéki politikus, aki szerint a vita érdemi részét korlátoznák így.

Kétséges, hogy alkotmányos-e, ha olyan helyzet áll elő, hogy a bizottságokban nem lesz képviselője minden frakciónak - jegyezte meg. Az interpellációknál és a kérdéseknél szerinte furcsa a vagy kifejezés használata, mert nem világos, hogy ezt miként képzelik. Háromhetes ülésezésnél így akár kilenc hét is eltelhet, amíg egy azonnali kérdésre választ kapnak - fejtette ki aggályát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.