'A kormány a bürokráciára voksolt'

A Transparency International (TI) szerint ellehetetleníti a civil kontrollt az a kormányrendelet, amely az átláthatósági megállapodásra és az átláthatósági biztosra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A korrupcióellenes civil szervezet ezért ellenzi a jogszabályt, és úgy véli: a kormány "ismét a bürokrácia mellett tette le a voksát".

A jogalkotó "félreértette" az eredetileg a Transparency International által javasolt átláthatósági megállapodás intézményét, így a rendelet a jelenlegi formájában nem tükrözi a TI elképzeléseit - olvasható a szervezet pénteki közleményében.

A TI álláspontja, hogy a kormány a civil kontroll intézményesítése helyett "újabb bürokratikus ellenőrzési mechanizmust vezet be" - áll a közleményben.

Alexa Noémi ügyvezető igazgató szerint a TI kezdeményezését a törvényhozók "épp az ellenkezőjére fordították le", a rendelet így "a korrupciós kockázatokkal teli állami ellenőrzést erősíti".

Az átláthatósági megállapodás lényege, hogy a közbeszerzésekben részt vevő ajánlattevőknek minden, a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumot, megbízási vagy alvállalkozóval kötött szerződést nyilvánosságra kell hozniuk. Az átláthatósági biztos pedig figyelemmel kísérheti a közbeszerzési eljárást az előkészítéstől a teljesítésig: minden iratba betekinthet, és az eljárásban részt vevőktől tájékoztatást kérhet, végül jelentést készít tapasztalatairól.

A kormány szerdai döntésének értelmében két ütemben teszik kötelezővé az átláthatósági megállapodást és az átláthatósági biztos alkalmazását. Július 1-jétől minden olyan, uniós forrásból megvalósuló útfejlesztési közbeszerzési eljárásnál kötelező lesz az alkalmazásuk, amelynek értéke meghaladja az 1 milliárd forintot, jövő január 1-jétől pedig minden 200 millió forint feletti, többségében állami forrásból, illetve európai uniós vagy más nemzetközi forrásból megvalósuló közbeszerzésnél lesz átláthatósági megállapodás és biztos.

A kormány várakozása szerint az intézkedések nagyobb nyilvánosságot és erősebb kontrollt biztosítanak a közbeszerzési eljárások során.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.