'A kórházválság kezeléséhez szakmai-politikai konszenzus kell'

Nem illik egy folyamatban lévő szakmai tárgyalást politikai nyomásgyakorlással megzavarni - közölte Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke, reagálva Mikola István fideszes politikus szavaira. Véleménye szerint a kórházválság megoldásához politikai-szakmai konszenzusra van szükség.

Kökény Mihály keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt évtizedekben a politika keményen rátelepszik a szakmai folyamatokra, ez pedig nehezíti a racionális megoldások elfogadását. Hozzátette, az egészségügyi miniszter és a kórházi szakmai szervezetek tárgyalásaik során eljutottak egy lehetséges megállapodástervezethez, a miniszter pedig vizsgálja a többletforrások bevonásának lehetőségeit, a pontos összeg azonban még nem ismert.

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa kedden azt közölte: a kormány által javasolt négymilliárd forintos összeggel nem lehet megoldani a kórházválságot. Szerinte ez az ajánlat egyenesen megszégyenítő.

Kökény MIhály erre reagálva úgy vélte: el fog dőlni, mennyi pénzt lehet még az ágazatra fordítani, de valamennyit hozzá kell tenni. Azonban figyelembe kell venni, hogy "ha a kormány lép ebben a helyzetben, a kórházaknak, szakmai rendelőknek is lépniük kell, (...) alkalmazkodni kell, nem lehet úgy tenni, mint amikor nem volt  válság". Meg kell tudni állapodni eljárásrendekben, szakmai szabályokban.

Kökény Mihály kitért arra: egész Európában vannak problémák, de a költségvetési hiány növelése nem jelent megoldást. Vannak országok, amelyek megtehetik, hogy ráterhelnek még bizonyos fogyasztási adókat egyes termékekre, más országokban pedig bezárják a kórházak 30-40 százalékát, vagy csökkentik az egészségügyi dolgozók bérét, de erről Magyarországon nincs szó. A politikus bízik abban, hogy a héten megszületik a megállapodás, ugyanakkor kiemelte: a válságban az egészségbiztosítás és az államháztartás bevételei csökkentek, ezért most nincs lehetőség arra, hogy - mint tavaly év végén - 22 milliárd forintot átcsoportosítsanak a kórházak, szakrendelők számára.

Felhívta a figyelmet arra, lehet véleményt mondani a  finanszírozási technikákról, de minden változtatást a szakmai szervezetek igénye szerint és a velük való megállapodás alapján döntött el a miniszter. Idén összességében 13,5 milliárd forintot zároltak az egészségbiztosítás kasszájában, de a fő feszültségforrást nem ez jelenti, hanem a finanszírozási változások következtében fellépő, a lehetőségeket meghaladó felhasználás. Itt mindenkinek látnia kell a saját felelősségét.

A szocialista politikus ugyanakkor egyetért azzal, hogy strukturális változások és reformok kellenek, amelyekhez elengedhetetlen a politikai-szakmai konszenzus.

Kökény Mihály azt is elmondta: szerdától október 9-ig a civil szervezetek és az állampolgárok által is véleményezhető a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslat az egészségügyi bizottság, az egészségügyi minisztérium és a weborvos honlapján.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.