'A kistelepülési iskoláknál nem a finanszírozás az fő szempont'

Az oktatási tárca szerint a kistelepülési iskoláknál nem a finanszírozás az elsődleges szempont - közölte a minisztérium sajtóirodája a Fidesz a témában megfogalmazott javaslataira. Az ellenzéki párt szerint a kistelepüléseken az ellátandó feladatokhoz és nem a gyermeklétszámhoz kapcsolódó finanszírozásra lenne szükség.

Az Okatatási és Kulturális Minisztérium csütörtöki közleményében azt írja, hogy azokat az iskolákat szabad csak támogatni, amelyek megfelelő színvonalú oktatást biztosítanak a tanulóknak. Ezért élni kell azokkal a megoldási lehetőségekkel, amelyek a települési együttműködésre, kistelepülési társulásra helyezik a hangsúlyt.

A kistelepüléseken működő iskolák fenntartásánál ugyanis nagyon sok esetben az a probléma, hogy nincs elég tanuló, vagy a szülők egy része a közeli városi iskolákba viszi gyermekeit. Az alacsony létszámmal működő iskolák finanszírozásánál tekintettel kell lenni az iskolarendszer hatékonyságára is.

A szaktárcának álláspontja, hogy elsősorban nem politikai, hanem szakmai kérdés, szabad-e olyan iskolát fenntartani, amelynek színvonala nem biztosítja a megfelelő felkészítést a diákoknak a további tanulmányaihoz. Az iskolaotthonos oktatás a mai kormányzati célok között is központi szerepet kapott. Megszervezéséhez az elmúlt években megszülettek a jogszabályok, a kerettanterv, a szükséges finanszírozást pedig a költségvetési törvény évek óta külön jogcímen biztosítja.

Előzőleg Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője szintén csütörtökön azt mondta, a kistelepüléseken olyan oktatásfinanszírozási rendszert kellene kialakítani, amely az ellátandó feladatokhoz és nem a gyermeklétszámhoz kapcsolódik. Így biztosítható lenne a stabil finanszírozás és a pedagógusok bérezése is.

A minisztérium - azzal kapcsolatban, hogy szerdán Pokorni Zoltán (Fidesz) volt oktatási miniszter Kecskeméten arról beszélt, Hiller István jelenlegi tárcavezető oktatáspolitikájának következményeként évente 20-23 milliárd forinttal csökkentek az oktatás állami normatívái - azt közölte: a korábbi tárcavezető téves információkat szerzett. Az oktatásban minden feladatot - a korábbi évekhez hasonlóan - biztonságos finanszírozási feltételekkel látnak el majd az intézmények.

Az OKM arra törekszik, hogy a diákok és tanáraik nyugodt, kiszámítható tanévet kezdjenek el szeptember 1-jén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.