'A KDNP harcot hirdetett az élettársak ellen'

A szocialista frakció külön szavazást kér a KDNP Ptk.-hoz benyújtott módosító indítványáról, mert tiltakozik az ellen, hogy azokat is az oltár elé kergessék, akik bármilyen, csak rájuk tartozó okból nem ezt a családformát választanák.

A KDNP harcot hirdetett az élettársak és a való élet ellen is – írja Lendvai Ildikó, az emberi jogi bizottság és Steiner Pál, az alkotmányügyi bizottság szocialista tagja közleményében. Rámutatnak: a kereszténydemokrata frakció családként csak a házaspárokat tiszteli, ezért módosító indítványt nyújtott be a Ptk.-hoz. Eszerint az élettársi viszonyt legfeljebb a kötelmi jogok között, vagyis nem érzelmi, hanem pusztán szerződéses kapcsolatként veszik számba, "hasonlóan egy mosógép vagy tévé garanciális szerződéséhez" – áll a közleményben. 

Az MSZP-s politikusok emlékeztetnek: a Ptk. rangos jogászok által összeállított eredeti tervezete a családjogi fejezetben tárgyalja az élettársi kapcsolatokat. A valóságnak megfelelően családi, érzelmi kapcsolatnak tekinti a többszázezer élettársi közösséget, ezért például a tíz éve együtt élő élettársak esetén lehetővé tenné az egyedül maradt társnak a közös lakás használatát.

Rámutatnak: a kormány először nem támogatta a KDNP-s indítványt, most azonban változtatott döntésén, és besorolta a kormány által támogatott javaslatok közé. "Már rég nemcsak az azonos neműek együttélését vetik meg, hanem lefokoznák azt a sok százezer férfit és nőt, akik életük egy szakaszában vagy tartósan saját döntésük alapján az élettársi közösséget választják. De ezzel lefokoznák a gyerekek 43 százalékát is, akik – tetszik, vagy nem tetszik – manapság nem házassági kapcsolatból születnek" – áll a közleményben. 

A szocialista frakció külön szavazást kér az indítványról, mert tiltakozik az ellen, hogy bármely párt avítt, életidegen, bigott szemléletét erőltessék rá a családtípusok sokféleségére, és azokat is az oltár elé kergessék, akik bármilyen, csak rájuk tartozó okból nem ezt a családformát választanák – írták a politikusok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.