'A Jobbik lehet az új Fidesz'

'Szimpla nácizással' nem lehet szalonképtelenné és félelmetessé tenni a Jobbikot, ez már nem a MIÉP, a fiatal generációkat sikeresebben szólaltatja meg, mint az elit és a többi párt. A 'szellemileg megkövült' véleményformálók húsz éve hajtogatott antifasiszta retorikája hatástalan, a Jobbik lehet az új Fidesz.

A Jobbikot már nem lehet könnyedén szalonképtelenné és félelmetessé tenni, mint egykoron a MIÉP-et, a radikális jobboldalról ezentúl gyökeresen másként kell gondolkodni, nem szabadna összemosni a neonáci-hungarista irányzatokat a jobboldali vagy nemzeti radikalizmussal - mondta a Hírszerzőnek adott interjúban Kiss Viktor politológus, a Zsigmond Király Főiskola adjunktusa.

A „szellemileg megkövült" közvélemény-formálók azonban erre nem képesek, húsz éve ugyanazokat a kliséket használják, mint a rendszerváltáskor. Ez pedig egyre hatástalanabb - állítja Kiss Viktor -, hiszen a fiatal generációknak a nemzeti radikalizmus természetes dolog, holott nem hithű neonácik, antiszemiták vagy irredenták.

A politológus szerint senki sem meri kimondani, hogy a fiataloknak most az egyetlen választási lehetőség a radikális jobboldal szubkultúrája. Kiss Viktor szerint „akár tetszik, akár nem, a Jobbiknak komoly esélye van arra, hogy olyan párttá váljon, mint amilyen a csupa nagy betűs FIDESZ volt 1989-ben". Ha kezelni tudja a Budaházy Györgyöket, a gárdistákat meg a neonáci futballhuligánokat, akár hosszú távon is sikeres lehet, mert hatalmas tartalékai vannak, és egyre nagyobbak lesznek, ahogy újabb és újabb nemzedékek érkeznek be a politikába.

A Jobbik ellen a „szimpla nácizással" semmire sem lehet menni, az MSZP és az SZDSZ hagyományos antifasiszta retorikája hatástalan, a Jobbik ugyanis a fiatalok számára nem szalonképtelen. „Az antifasiszta retorika helyett kínálati konkurenciát kellene teremteni vele szemben. Másoknak is meg kellene tudniuk szólítani a fiatal nemzedékeket." - hangsúlyozta.

A politológus szerint az egész magyar elit és az összes párt egy korszakkal le van maradva a Jobbik mögött, kivéve talán a Lehet Más a Politikát.

 

A fiatalok sokkal sikeresebben szólítja meg a Jobbik, mint a régebbi pártok
A fiatalok sokkal sikeresebben szólítja meg a Jobbik, mint a régebbi pártok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.