'A Fidesz program helyett pártkatonák listájával készül a választásokra'

Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint Fidesz politika zsákmányszerzést folytat a "tehetséges és független" közszolgálati szakemberek fenyegetésével.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint a Fidesz program helyett pártkatonák neveit tartalmazó listával készül a választásokra, így az ellenzéki párt kormányra kerülése esetén a jelenlegi jól képzett közszolgák helyét fel nem készült, ám Orbán Viktorhoz kötődő fiatalok vehetik át a központi államigazgatásban.

A Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter Répássy Róbert hétfői sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a Fidesz frakcióigazgatója arról beszélt, hogy az ellenzéki párt szerint a hat évre szóló államigazgatási vezetői megbízások sértik egy következő kabinet alkotmányban biztosított szervezetalakítási szabadságát. A Fidesz kormányra kerülése esetén nem fogja tétlenül nézni "az ejtőernyősöket a fontos funkciókban" - fűzte hozzá Répássy Róbert.

Molnár Csaba a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a Fidesz politika zsákmányszerzést folytat a "tehetséges és független" közszolgálati szakemberek fenyegetésével.

A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy a Fidesz egy 2007-ben hozott törvénnyel vitatkozik, amelyben a kormány kettéválasztotta a politikai és közigazgatási funkciókat ellátó közszolgák kinevezésének idejét. Előbbiek megbízatása ugyanis automatikusan lejár a kormány mandátumának megszűnésével, míg utóbbiaknak a jogszabály lehetőséget ad a hosszú karrier tervezésére.

Répássy Róbert ráadásul "farizeus módjára" viselkedik, hiszen az Orbán-kormány a 2002-es választási kampányban, sőt még "bukása" után is komolyan megkötötte a következő kabinet kezét azzal, hogy több száz, alkalmatlanság esetén is nehezen elmozdítható közszolgálati főtisztviselőt nevezett ki, illetve több milliárdos állami megbízásokat adott. A három éve hozott törvény további fontos változtatása volt ezért, hogy alkalmatlanság, illetve rossz munkavégzés esetén is biztosítja a főtisztviselők eltávolítását - mutatott rá a miniszter.

Molnár Csaba emlékeztetett: az Orbán-kormányhoz képest "kultúraváltást" mutat, hogy a kabinet január közepén döntési moratóriumot vezetett be. Ennek értelmében - "az elmúlt húsz évben egyedülálló módon" - március elsejét követően, az új kormány megalakulásáig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási szerveknél, sem azok helyi intézményeinél.

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta: a moratórium életbe lépéséig kizárólag abban az esetben történhetnek újabb kinevezések, ha valamelyik poszton nyugdíjazás, lemondás, vagy a mandátum lejárta miatt üresedik a poszt és a működés fenntartása miatt elkerülhetetlen a tisztségre való kinevezés. Molnár Csaba szerint a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa élére 2010. február 1-jén kinevezett Rozgonyi Krisztina esetében is az utóbbiról volt szó.

Répássy Róbert arról számolt be, hogy 14 tárcának a Fidesz írásbeli kérdésére adott válaszából az derült ki, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok 479, hat évre kinevezett államigazgatási vezetőt hagynak örökül a következő kabinetre.

Az ellenzéki politikus úgy látja, ezekkel az "ejtőernyősökkel" a szocialisták nemcsak a következő kormány mozgásterét szűkítik, hanem semmibe veszik a választói akaratot is. A következő kormány azonban meg fogja találni a módját annak, hogyan tud érvényt szerezni az emberek akaratának - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.