'A Fidesz féktelen hatalomvágya elszigetelte Magyarországot'

Nem "nemzetközi ármánykodás", hanem az Orbán-kormány "féktelen hataloméhsége, önkényuralma" okozza Magyarország elszigeteltségét - fogalmaz keddi közleményében a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációja.

A magyar szocialista képviselők a fideszes EP-képviselők délutáni közleményére reagáltak, amelyben a magyarországi kormánypártok delegáltjai arra szólították fel az EP baloldali és liberális frakcióit, hogy fejezzék be a magyar alaptörvény módosítása kapcsán folytatott felelőtlen politikai játékukat, "a magyar kormány elleni abszurd rágalomhadjáratot".

"Magyarország tekintélye érdekében a Fidesznek végre szembe kellene néznie a tényekkel, azzal, hova vezet az Orbán-kormány önkényuralmi politikája. Felelős magyar hazafiként és demokrataként szomorú látnunk, milyen mély és súlyos nemzetközi elszigeteltségbe került Magyarország" - írják az MSZP-s képviselők. Közleményükben felidézik, hogy az Orbán-kormány "demokráciaellenes" politikájának első kritikusai, ahogyan ez alkalommal is, a demokratikus európai jobboldal politikusai közül kerültek ki.

"Mióta baloldali a néppárti José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki telefonon figyelmeztette Orbán Viktort, hogy az európai alapértékek megsértésére készül? Mióta baloldali a kereszténydemokrata Angela Merkel, aki ma Áder János államfőnek hívta fel a figyelmet arra, hogy vegye komolyan Magyarország európai partnereinek és barátainak aggodalmait a módosítással kapcsolatosan, valamint, hogy a Fidesz bánjon felelősségteljesebb módon kétharmados többségével? Mióta baloldali a kereszténydemokrata Elmar Brok, aki felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, a magyar alaptörvény módosítása nem ütközik-e az uniós alapértékekkel?" - teszik fel a kérdéseket a szocialista politikusok, Tabajdi Csaba, Göncz Kinga, Herczog Edit és Gurmai Zita.

A szocialista delegáció emlékeztet: az alkotmány "jogsértő módosítását" olyan tekintélyes jobboldali lapok bírálták, mint a német Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy az osztrák Die Presse, amelyek keményen kritizálták az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálását. A jogállamiság betartatását garantáló uniós mechanizmus felállítását javasoló kormányok között szintén ott találjuk a jobboldali többségű német, vagy a jobboldali vezetésű finn kormányt - fogalmaz közleményében a magyar szocialista küldöttség.

"Szó sincsen itt semmiféle baloldali összeesküvésről. A Fidesz nézzen szembe a tényekkel: ha így folytatja, végleg elszigeteli Magyarországot Európában" - zárják közleményüket a képviselők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.