'A brutális bűnözők úgysem olvassák az alkotmányt'

Az MDF egyelőre nem véleményezi Gyurcsány javaslatát, hogy módosítva az alkotmányt, mégis büntethető legyen a gyűlöletbeszéd. A Fidesz szerint a bűnözők nem olvassák az alkotmányt, ezért annak módosítása helyett a visszaesőket büntető "három csapás" módszerét kellene bevezetni. Az SZDSZ hirtelen felindulásból nem nyúlna az alaptörvényhez.

Alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány a szólásszabadság korlátozására – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Hírszerző hírportálnak adott hétfői interjújában. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy az Európa Tanács azt állapította meg Magyarországról: túlzottan szabadjára engedte a véleménynyilvánítás szabadságát. "Nem lehet nem látni, hogy a szólásszabadság védelmének örvén mára mindennapossá lett egyes társadalmi csoportok megaláztatása." - fogalmazott a kormányfő.

MDF: ami nincs, azt nem véleményezzük

Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy reagált: e tárgyban az Alkotmánybíróság háromszori, a köztársasági elnök kétszeri korábbi döntése miatt körültekintő szabályozásra lesz szükség. Hozzátette azonban: mindaddig, amíg írásos, konkrét előterjesztést nem tesz le a tárca vagy a miniszterelnök, addig erről nem lehet véleményt formálni. "Ami nincs, ahhoz nem fűzünk véleményt" - jelentette ki.

A Fidesz szerint nem az alkotmány módosítására, hanem a büntetési tételek szigorítására van szükség ahhoz, hogy az állam garantálni tudja az emberek biztonságát - mondta a Fidesz frakcióigazgatója hétfőn az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatóján, Répássy Róbert.Az emberek biztonságának garantálása érdekében súlyosabb, elrettentésre alkalmas büntetésekre, gyorsabb bírósági eljárásokra és a rendőrség azonnali megerősítésére van szükség - közölte Répássy Róbert, majd hozzátette: a kormányfő javaslata "tipikus szocialista pótcselekvés".

A Fidesz kitart a "három csapás" mellett

Arra van szükség, hogy az Országgyűlés elfogadja a Fidesz által benyújtott "három csapás törvény" javaslatát, hiszen az állam csak ilyen módon tudná  megvédeni polgárait a elmúlt időszakban tapasztalt brutális bűncselekményektől. A politikus úgy vélekedett, ha a kormány kész támogatni a Fidesznek a parlament előtt lévő javaslatát, akkor nagyot lépne abba az irányba, hogy ne fordulhassanak elő olyan brutális bűncselekmények, mint amilyenekről hallani lehet.

A Fidesz törvénytervezetét az amerikai "három dobás törvény" (three strikes law) alapján készítette el. A törvény az Egyesült Államokban a kilencvenes években terjedt el, lényege, hogy az eljáró bíróságok számára kötelező büntetési tétel és hosszabb börtönbüntetés kiszabását írja elő bizonyos visszaeső bűnözőkkel szemben. Kifejtette: a brutális cselekményeket elkövetők nem olvassák az alkotmányt, így ebből nem értenének, a súlyos büntetésből, a rendőrség eredményes munkájából és az elrettentésből viszont okulnának.

SZDSZ: ne szabjuk át az alkotmányt hirtelen felindulásból

Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ várja a miniszterelnök javaslatát, és ha a liberálisok elé kerül, akkor meg fogják vizsgálni. A szabad demokraták elnöke kijelentette, hogy pártja védi az alkotmányosságot és a magyar alkotmányt. A pártelnök nem hiszi, hogy az alkotmány "bármilyen szempontból alkalmas arra, hogy hirtelen felindulásból módosítsunk rajta, vagy akár jó szándékkal is eszközöljünk rajta módosításokat, amelyek a magyar alkotmányos rendet megbonthatják". Közölte, hogy az SZDSZ mindig ellen szokott állni a politikai indíttatású alkotmánymódosításoknak.

A kormányfő által bejelentett alkotmánymódosítás kapcsán Draskovics Tibor szintén hétfőn azt mondta: az ötpárti tárgyalások már kedden megkezdődhetnek, és ha eredményre vezetnek, akár a jövő héten a parlament elé kerülhet a javaslat.

Draskovics: már a jövő héten dönthetne a parlament

Az ötpárti tárgyalások már kedden megkezdődhetnek, és ha eredményre vezetnek, akár a jövő héten a parlament elé kerülhet a javaslat - mondta Draskovics Tibor.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy a javaslat kizárólag olyan elemeket emelne be az alkotmányba, amelyeket Magyarország korábban már nemzetközi egyezményekben kötelezettségként vállalt. A javaslat szerint tiltottá válna a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltése, amely megkülönböztetésre, ellenségeskedésre vagy erőszakra izgat. Ezzel egyértelművé válna, hogy az ilyen jellegű magatartás semmilyen alapvető jog gyakorlása során nem élvez alkotmányos védelmet.

Draskovics hangsúlyozta: az állam kötelezettsége, hogy biztosítsa a mindenfajta megkülönböztetéstől - különösen a faji-etnikai megkülönböztetéstől - mentes joggyakorlást. Az elmúlt időszak tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ez az alkotmányos védelem az Alkotmánybíróság értelmezése folytán nem kellően biztosított.

 

 

Répássy Róbert sajtótájékoztatója
Répássy Róbert sajtótájékoztatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.