'A cigányok áldozatai legtöbbször szintén romák'

A cigány elkövetők zöme egy kriminális szubkultúrából kerül ki, több köztük a visszaeső, az átlagnál korábban kezdenek bűnözni a baráti kör támogatásával, indokolatlanul erőszakos, általában vagyon elleni bűncselekmények miatt kerülnek börtönbe. Ma tüntetnek Draskovics ablaka alatt Bayer Zsolt kollégái és hívei. Orbán Viktor minden támogatást megad Páva Zsoltnak, aki Pécs polgármesteri tisztségéért indul. Lapszemle péntek 13-án.

A börtönben lévő felnőtt férfiak fele cigány - derült ki egy tíz évig tartó, 2002-ben lezárt reprezentatív kutatásból, amely 1500 elítélt személyes megkérdezése után jutott erre az eredményre. A roma bűnözők nagy része vagyon elleni bűncselekményeket követ el, és sokszor indokolatlanul alkalmaz erőszakot - hangsúlyozta az Inforádióban a vizsgálatot vezető kriminológus. Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa hozzátette: a cigányok áldozatai legtöbbször szintén romák.

Az adatok elemzése arra utalt, hogy a cigány bűnelkövetők 70-80 százaléka egy kriminális szubkultúrából kerül ki, és ezt támasztotta alá a visszaesők rendkívül magas aránya is. A roma származásúak a magyaroknál korábban kezdik a bűnözést, az első cselekmény elkövetését rendszerint aktívan támogatja a baráti kör. A primitív és erőszakos vagyon elleni cselekmények és a csoportos elkövetés inkább jellemző volt a cigányokra, mint a többiekre.

Az átkosban volt cigánybűnözés

Az Inforádióban idézettek szerint a kommunista rendszer rendőrsége napi rendszerességgel használta a cigánybűnözés fogalmát, és erre vonatkozó statisztikák is készültek akkoriban 1971-től 1988-ig, amelyek nem voltak tekintettel emberi, kisebbségi jogokra, adatvédelmére. A bűnüldözésben használt "cigánybűnözés" fogalma durván túlhangsúlyozta az etnikai tartalmakat.

A cigányokról szóló bűnügyi statisztikát a demokratikus átalakulás első kormánya kisebbségi jogi megfontolásokból megszüntette, a többségi és a roma társadalomban jelentkező bűnelkövetés összehasonlítására egyébként készítésük idején sem voltak alkalmasak.

Bayer Zsolték tüntetnek

Ma 14 órára szervez tüntetést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Kossuth téri épülethez a Magyar Hírlap szerkesztősége a sajtó- és véleményszabadságért – számol be a Hírszerző. A demonstrációt annak kapcsán szervezték, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a lap egyik hétfői cikke után azt kérte az állami intézményektől és állami vállalatoktól: mondják le a Magyar Hírlap előfizetését és ne hirdessenek az újságban.

Orbán támogatja Pávát

Támogatásáról biztosította Páva Zsoltot, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjét az ellenzéki párt elnöke - írja a Magyar Hírlap. Páva Zsolt jövő kedden részt vesz a párt elnökségének ülésén; erre Orbán Viktor kérte fel. A pártelnök telefonon beszélt a polgármesterjelölttel, és azt mondta neki, hogy minden segítséget megad neki a május 10-ei voksolás előtt. Páva Zsolt arról beszélt, hogy Pécs idei költségvetése olyan, mint az országé, egyszerre pazarló és megszorító.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.