'240 milliárd is lehet az önkormányzatok pénzhiánya'

Akár 240 milliárd forint is lehet az önkormányzatok jövő évi vesztesége - állítja Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Szerinte ez az összeg a 120 milliárdos központi elvonáson túl az adóbevételek csökkenéséből és az áfaemelésből együttesen adódik össze.

A tervezett 120 milliárdos elvonás az önkormányzatoktól önmagában is súlyos terhet jelent, ám nem ennyi, hanem a duplája is lehet a települések mínusza - mondta egy szombathelyi polgármesterei fórumon Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

Gémesi György szerint ennek oka, hogy kevesebb bevételre számíthatnak az önkományzatok az idegenforgalmi adóból, s a válság hatására csökken az iparűzési adóbevétel is - számol be a Vas megyei napilap keddi száma. A kiadások pedig - tette hozzá az elnök - a várható infláció, valamint az áfaemelés hatására többmint 10 százalékkal nőnek.

Gémesi elmondta: javaslatot tettek az állami tulajdon hasznosításárval forrásteremtésre, ám kezdeményezésüket a kormányfő válaszra sem méltatta.  A MÖOSZ elöke úgy véli, hogy az önkormányzatok  sora nem tud majd a jövő év végéig működni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.