888 millió a budapesti gyógyfürdőknek

Az idei évben végzett közszolgálati feladatok ellentételezéseként 888 millió forintot juttatna a fővárosi önkormányzat a nehéz helyzetbe jutott Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek - derül ki György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek a Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztett javaslatából.

A főpolgármester-helyettes előterjesztésében azt írja: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az elmúlt években folyamatosan veszteségesen működött, emiatt akut likviditási problémával küzd. "A társaság veszteséges működéséhez a korábbi menedzsment ésszerűtlen, illetőleg mind gazdaságossági, mind üzleti szempontból indokolhatatlan döntései és mulasztásai vezettek" - írta György István (Fidesz).

Hozzátette: a társaság vezetése szerint a lejárt szállítói tartozások állománya december 16-án elérte a 451 millió forintot, év végére pedig várhatóan eléri az 560 millió forintot. A veszteséges működés miatt komoly kockázatot jelent, hogy a társaság két, már megnyert pályázat önrészét - összesen mintegy 400 millió forintot - sem tudja előteremteni, ami összességében 1,4 milliárd forint támogatás elvesztését jelenti.

Az előterjesztés emlékeztet rá: a fővárosi önkormányzatnak a társasággal kötött közfürdői közszolgáltatási megállapodás szerint az alapszolgáltatásból származó bevételek és a kiadások különbözetét meg kell térítenie, eszerint a társaságot 2010-ben nettó 711 millió forint illeti meg.

A bruttó 888 millió forint így fedezetet nyújt a 417 millió forintos pályázati önrész biztosítására, valamint 294 millió forint értékben a már lejárt szállítói számlák kifizetésére - olvasható az előterjesztésben.

György István szerint ez a pénz, az új menedzsment költségcsökkentés irányába tett lépései, valamint a 2011-re szóló üzleti, pénzügyi intézkedések "megoldást nyújthatnak a társaság súlyos likviditási helyzetének megoldására".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.