800 milliós óvodafejlesztés Angyalföldön

A napokban adták át a XIII. kerület legújabb gyermekintézményét: az önkormányzat 788 millió forintos beruházásában valósult meg a Váci út 88-90-ben lévő közös épületben egy 75 férőhelyes óvoda és egy 56 férőhelyes bölcsőde.

Tovább bővítette gyermekintézmény-hálózatát a XIII. kerület: az önkormányzat az Egyesített Óvoda Igazgatóság és az Egyesített Bölcsőde Vezetőségével közösen múlt pénteken adta át a Váci út 88-90. szám alatti közös épületben megnyílt 75 férőhelyes óvodáját és 56 férőhelyes bölcsődéjét. A beruházás költsége 788 millió forint volt, melyet teljes egészében a városrész finanszírozott.

Az óvoda-bölcsődekomplexum lakókörnyezetben, a régi óvoda helyén, 3600 négyzetméteren, parkosított övezetben épült fel. Az önkormányzati tulajdonú telken egykor működő óvodát célszerűbb volt lebontani és helyette egy újat emelni. A két létesítmény és a hozzá tartozó zöldterületek funkcionálisan és üzemeltetési szempontból is különálló egységet képeznek. A földszinten a bölcsőde, az emeleten az óvoda lett kialakítva.

Az épület tervezésére a meghívásos tervpályázaton az Archi-Kon Kft. kapott megbízást. A generálkivitelezési pályázat nyertese pedig a Gropius Zrt. lett.

A bölcsődei szinten egyebnek mellett terasz, játszóudvar, 4 csoportszoba, 1 fejlesztőszoba, 1 tornaszoba és egyéb helyiségek találhatók, az óvodain játszóudvar, 3 csoportszoba, 1 fejlesztőszoba, 1 logopédia, 1 orvosi szoba, 1 szülői fogadó, 1 tornaszoba és egyéb helyiségek vannak. Az épület minden bejárata akadálymentes. A bölcsődének és az óvodának külön a mozgássérültek szállítására is alkalmas, a pinceszintre is lemenő lift készült.

A XIII. kerület eddig is megfelelő gyermekférőhellyel rendelkezett, és az örvendetesen növekvő gyermeklétszámhoz igazodó igényeket is ki tudja elégíteni. Az Esküvő köz 1-3. szám alatti új telephelyen a közelmúltban megnyílt a 21 fős önkormányzati családi napközi. Az Üteg utca 30. szám alatti épületegyüttesben pedig az egykori Országbíró lakótelep járulékos beruházásaként létesült, felújított, 8 csoportos, 200 férőhelyes óvoda kezdte meg működését szeptemberben.

A Petneházy utca 83. szám alatt a korábban 4 csoportos óvoda területén családi napközi kialakításával 56 bölcsődés korú gyermekek elhelyezése várható. A Hajdú utca 21. szám alatti megüresedő épületben további 100 férőhelyes bölcsőde készül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.