56-os megemlékezések: 'Nem tudták elsöpörni az ellenállást'

Országszerte megemlékezéseket tartottak csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 54. évfordulóján. Délutáni összefoglaló.

A nemzet gyásznap délelőttjén a Himnusz hangjaira felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament előtti Kossuth téren. Az eseményen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

A köztársasági elnök délelőtt a rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzott a forradalom áldozataira emlékezve. Az államfő először a 300-as parcellánál található központi sírhelynél helyezett el koszorút, majd Nagy Imre egykori miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál rótta le kegyeletét. Koszorút helyezett el Szerbia és Montenegró budapesti nagykövetségének falán a Nagy Imre Társaság és Dejan Sahovic nagykövet. A résztvevők arra emlékeztek, hogy Nagy Imre és politikustársai 1956. november 4-én a jugoszláv külképviseleten kaptak menedéket.

Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének elnöke az eseményeket felidézve arról beszélt, hogy a jelenlévők azoknak a gesztusoknak a tanúi, amelyekkel az egykori jugoszláv nagykövetség dolgozói kiálltak a menedéket kérők mellett. Mint mondta, ők, akik azokban a napokban a követségen kaptak menedéket, a tanúi annak, hogy miként álltak helyt a külképviselet dolgozói, annak ellenére, hogy a Jugoszláviát vezető Tito megegyezett a szovjet főtitkárral, Hruscsovval.

Átadták a Mindszenty-emlékérmet, a Mindszenty Társaság díját Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöknek, Koltay Gábor filmrendezőnek és Nagy László doktorandusz hallgatónak a Parlamentben. Az 1956-os hősök tettükkel visszaadták a nemzet önbecsülését, amire már lehet építeni - közölte Simicskó István honvédelmi államtitkár csütörtökön a tárca által szervezett megemlékezésen, Budapesten. Az államtitkár a XXIII. kerületi Juta-dombnál felállított katonai emlékműnél azt mondta: az a rendszer, amely ellen 1956-ban felkeltek az emberek, a rettegés és a félelem, az elnyomás és a bizonytalanság, a besúgás, az ÁVH és az ÁVO rendszere volt. Mint hozzátette, a magyar nemzet nyolc év alatt fel tudott állni, és bebizonyította a mostani generációnak és az egész világnak, hogy képes kiállni az igazáért. "Nem sok olyan nemzet van a világon, amely ilyen bátran és hősiesen ki mert állni a hatalmas túlerővel szemben" - jelentette ki Simicskó István.

Összesen 32 egykori nemzetőr kapott kitüntetést csütörtökön Budapesten, a hadtörténeti múzeumban - közölte az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsa az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint az ünnepséggel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy 1956. november 4-én a szovjet intervenció nem tudta elsöpörni az ellenállást, a küzdelem tovább folyt fegyveres harc, sztrájkok, tüntetések formájában.

Az MSZP a "történelem és a nemzet hőseinek kijáró tisztelettel" emlékezik azokra, akik 1956. november 4-én életüket áldozták a "rendszer megtisztulását" célul kitűző eszméért - közölte a párt csütörtökön az MTI-vel. A szocialisták az évfordulón hangsúlyozták: "az eszme, amelyért meghaltak 56 hősei, mindörökre példa Magyarország számára, hiszen hozzájárult ahhoz, hogy a több mint húsz éve történt rendszerváltás vér és áldozatok nélkül valósulhasson meg". Az MSZP szerint Magyarországnak nem új rendszerváltásra, hanem "meglévő, kivívott értékeinek megőrzésére, a demokrácia továbberősítésére, alkotmányos berendezkedésünk megóvására van mindennél nagyobb szüksége".

A Lehet Más a Politika délután a Legfőbb Ügyészség épülete előtt emlékezett a hősökre. A budapesti helyszíneken kívül Debrecenben, Keszthelyen, Szegeden és Veszprémben tartottak megemlékezéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.