54 órás elsötétítés az RTL KlubnaK? - Majtényi utolsó napja az ORTT-ben

Utolsó munkanapjára még összehívott egy testületi ülést, ahol - ha határozatképes lesz a tanácskozás - foglalkozhatnak a két országos kereskedelmi televízióra kirovandó óriásbüntetésekkel is. "Örülök, hogy elhagyhatom az ORTT-t" - mondta utolsó hivatali napján.

Az előterjesztés szerint a délutáni kibeszélőshow-k miatt az RTL Klubra 54 óra elsötétítés, a TV2-re 105 milliós kötbér kiszabását indítványozta az ORTT irodája.

A korábbi adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le - november 30-i határnappal - a médiahatóság vezetéséről.

"Azon a napon, amikor az Ön jelölését követően az Országgyűlés megválasztott az ORTT elnökének, úgy foglaltam össze elnöki programomat, hogy legjobb tudásom szerint azon fogok munkálkodni, hogy minél közelebb vigyem a médiahatóság működését a közpolitikához, miközben távol tartom a pártpolitikától. Tekintettel arra, hogy ennek a programnak a végrehajtása - függetlenül az intézmény munkájában elért egyéb sikerekről - teljes mértékben lehetetlenné vált, 2009. november 30-i határnappal lemondok elnöki megbízatásomról és testületi tagságomról" - írt az államfőnek és a miniszterelnöknek.

Mint akkor az MTI-nek elmondta, azért november végével távozik, mert időt akar biztosítani az utódját jelölő két közjogi méltóságnak, "hogy keressen egy áldozatot erre a munkára", és le kívánja zárni a folyamatban lévő ügyeket - nyilatkozta az MTI-nek.

"Van egy csomó kész programom, ami az elnökséghez kötődik, meg kell írnom a különvéleményeimet az ORTT rossz döntéseihez", valamint folyik a parlamentben a médiahatóság jövő évi költségvetésének vitája - sorolta.  Elnök hiányában a tagok vezetik - előre meghatározott sorrendben - az üléseket.

"Örülök, hogy elhagyhatom az ORTT-t"

Elnöksége egy és kétharmad éve alatt több jelentős pozitívum történt a médiahatóságnál, de ennek ellenére nem bánja, hogy búcsúzik a testülettől - mondta utolsó hivatali napján az MTI-nek Majtényi László. "A munkatársaktól elbúcsúztam, de a testülettől nem. Én örülök, hogy ezt a testületet elhagyhatom, nem láttam okot, hogy érzelmi kitörésekre ragadtassam magam, és ez feltételezhetően kölcsönös volt" - mondta az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák pályázatán történtek miatt leköszönő Majtényi László.

Majtényi László a pozitívumok között említette, hogy az ORTT-s munka nyilvánossága sokat javult, nemcsak a testületi ülések napirendjét és szó szerinti jegyzőkönyvét publikálják, hanem léptek az "általános nyilvánosság irányába" is, "függetlenül a kérdező motívumától nem elhárítva a közérdekű adatkéréseket", emellett megnyitották a nyilvánosság számára az ORTT digitális archívumát. Erősödött az alapjogok alkalmazása, az ön- és a társszabályozás, ami még akkor is eredmény, ha az e téren elért eredmények "elégtelenek" - jegyezte meg az RTL Klub és a TV2 által a délutáni kibeszélőshow-kkal kapcsolatban korábban bejelentett önkorlátozásra utalva.

Hozzátette: "volt küzdelme" azért, hogy az Alkotmánybíróság végül megsemmisítette azt a tavaly decemberi törvénymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy pályázat nélkül újrázzon a tizenkét éve működő két országos kereskedelmi rádió, és ennél is fontosabb, hogy "a rettenetes médiatörvény-tervezeteket a parlament nem fogadhatta el".

Sikerként említette, hogy "az ORTT megóvta a célnak" a digitális átállásra elkülönített, de fel nem használt, idő közben másfél milliárd forintosnál is nagyobbra duzzadt keretet, és nem ment át a testületen a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési kérelme sem. "Javult a támogatások gyakorlata, botrányos támogatási döntések testületi szinten nem születhettek", és annak dacára "lett minőségibb" a médiahatóság támogatáspolitikája, hogy nem született meg az e tárgyban tervezett koncepció - fogalmazott. Nincsen frekvenciagazdálkodási koncepció, bár "vannak nagyon színvonalas, részleteket leíró tervezetek, amelyek azért a munkát befolyásolják". Nem sikerült dűlőre jutniuk abban, hogy miként könnyítsék a műsorszolgáltatási díjterheket a válság sújtotta médiaszektorban - folytatta.

Izgalmas kérdésnek nevezte Majtényi László, hogy "milyen logikával tudja összeegyeztetni" a díjcsökkentést "az országos rádiós pályázatokban elfogadott díjak mértékével", hiszen a NeoFM és a Class FM tulajdonosa abszolút értékben és bevételarányosan is a sokszorosát fizeti a koncesszióért, mint az egykori Slágert, illetve Danubiust működtető társaságok. Márpedig "ez egy piac, ugyanazokért a bevételekért küzdenek a helyi, a körzeti és az országos rádiók" - mondta.

Budapest, 2009. november 30.
Majtényi László utolsó munkanapján az iratait rendezi a dolgozószobájában. 2009. november 30-án távozik hivatalából Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. A korábbi adatvédelmi biztos, az
Budapest, 2009. november 30. Majtényi László utolsó munkanapján az iratait rendezi a dolgozószobájában. 2009. november 30-án távozik hivatalából Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. A korábbi adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le - november 30-i határnappal - a médiahatóság vezetéséről. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.