5,1 millióért 11 fiatal tért haza

A kormány Gyere haza, fiatal! programjának infrastruktúrájára szánt összeg nagy részét már elköltötte, a külföldön dolgozó magyarok azonban egyelőre alig érkeztek vissza.

Az Origo szerda reggeli cikkében a program költségvetésének nézett utána. A külföldön dolgozó magyar fiatalok tömeges hazacsábítására létrehozott projekt 100 milliós keretösszeggel gazdálkodik, ebből a működésre 5 millió forint használható fel. Ennek a nagy részét, 4,2 milliót már el is költöttek az első négy hónapban. 1,4 millió forint, a kiadások közel harmada, a programban dolgozók fizetésére, "személyi jellegű kiadásokra" ment el. A fennmaradó 90 millió szabadon felhasználható.  

A működési költségek maradék kétharmadát, 2,8 millió forintot "dologi kiadásokra" költöttek. Ez nem tartalmazza "a program lebonyolítása során felmerülő egyéb költségeket", mint a telefon- és postaköltség.

A lap értesülései szerint a program "egészének online PR-tevékenységére" vonatkozóan nettó 1,55 millió forintos szerződést kötött a Rossi-Quattro Kft.-vel az állami tulajdonú Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Ez a Facebook-oldalt és a program internetes kommunikációját jelenti.

A Rossi-Quattro Kft. egyetlen tulajdonosa és egyben ügyvezetője a szolnoki Vörös Ádám, aki 2012 novembere és 2013 áprilisa között az ugyancsak állami tulajdonú és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alá tartozó Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője is volt.

Eddig 11 fiatalt sikerült megnyerni az ügynek és kiközvetíteni magyarországi munkahelyre Tállai András korábbi tájékoztatása szerint. A költségvetés részleteiről Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának Szél Bernadettnek írt válasza alapján tájékozódtak. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.