Új baloldalt szervezne a 4K!

Orbán önkényuralkodik, ellenzéke megrendült, a politikusi garnitúra elöregedett - így látja a jelenlegi politikai erőteret, és ezt törné meg kívülről a szerdán zászlót bontott új baloldali párt, a 4K! - Negyedik Köztársaság.

Illetve nem is ők maguk akarnak pártot létrehozni: szerdai sajtótájékoztatójuk szerint a mozgalom csak alapvetéseket határoz meg és koordinálja az új , részvételi alapon szerveződő párt létrehozását. Céljuk, hogy 2014-ben a többi ellenzéki párttal (mínusz Jobbik) összefogva válthassák le az Orbán-rendszert. Egyelőre tehát csak az új párt sarokköveit fektetik le; eszerint baloldali, szociáldemokrata, patrióta pártot képzelnek el, elsősorban a munkavállalók képviseletére és mindazokéra, akik kiábránultak a két nagy pártból.

A nevét és programját majd az új párt határozza meg, a 4K! által kijelölt alapelvek szerint. A kezdeményezéshez a 4K honlapján lehet csatlakozni november 30-ig, a csatlakozók képezik majd a helyi csoportok magját, ezek a későbbiekben küldötteket delegálnak a 2012 májusában tartandó alakuló kongresszusra. Itt adnak majd programot és alapszabályt és itt választanak vezetőket is.

"A Fidesz, miközben új politikai rendszert épít, egyszerre folytat jogállam-korlátozó, autoriternek nevezhető politikát, ami gazdaságilag szegény-ellenes, illetve a megrendült alsó-középosztályt sújtó politikával párosul" - fogalmazott a tájékoztatón Istvánffy András, a 4K! koordinátora.

A korábbi kormányzás súlya és a belső válságai miatt megrendült baloldal szerinte nem képes választ adni az orbáni kihívásra, megfogalmazása szerint ezért is indulhatott el egy erős, parlamenten kívüli civil mozgalom, amely részeként több tízezren vonultak utcára az Egymillióan a sajtószabadságért csoport szervezésében. Ennek a folyamatnak logikus továbblépése, tette hozzá, hogy a mozgalomnak politikai szárnya szervezett formát öltsön.

Istvánffy történelmi lehetőségnek nevezte, hogy egy új, friss erő újítsa meg a baloldalt, amelynek önmeghatározásakor nem kell küzdenie a kommunista diktatúra árnyaival. A magyar baloldalt immár fél évszázada egy nagy tömb uralta, és aki ebből kiszállt,  az eltűnt a politikai süllyesztőben. Ez a az utóbbi hetekben változott meg, amikor ez a monolitikus tömb - a szocialisták szakadásával - felrobbant.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A 4K! ifjúsági mozgalom rövid távú célja a demokratikus ellenzéki erők összefogása, hosszabb távon az Orbánék által "leváltott" harmadik köztársaság után egy negyedik létrehozása, ennek részeként egy valós társadalmi konszenzuson alapuló alkotmány megalkotása a jelenlegi "egypárti" alaptörvény helyett.

Szövetségesi politikájukra vonatkozó kérdésekre válaszolva Istvánffy azt mondta, szorosan együttműködtek a Milla-csoporttal, de utóbbi megmarad civil mozgalomnak; a Demokratikus Koalíciót a "régi baloldali rendszer részének" tartják, így szoros együttműködést a közeljövőben kizárják, viszont a következő választáson a lehető legszélesebb koalícióval kívánnak  együttműködni - benne a szocialista pártokkal és az LMP-vel és civil mozgalmakkal.

CZ-4K! – Negyedik Köztársaság
október 26., sze, 11:00 – 12:00
Hol
Helyszín: Anker klub, Budapest, 1061 Anker köz 1-3.
térkép
Videocsevegés
Naptár
fotorovat.szabob@gmail.com
Leírás
Meghívó sajtótájékoztatóra egy új baloldali párt elindításáró
CZ-4K! – Negyedik Köztársaság október 26., sze, 11:00 – 12:00 Hol Helyszín: Anker klub, Budapest, 1061 Anker köz 1-3. térkép Videocsevegés Naptár fotorovat.szabob@gmail.com Leírás Meghívó sajtótájékoztatóra egy új baloldali párt elindításáról Időpont: 2011. október 26. szerda, 11:00 Helyszín: Anker klub, Budapest, 1061 Anker köz 1-3. Tisztelt Sajtómunkatárs! A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom ezúton hívja meg Önt egy új baloldali patrióta párt szervezésének elindításáról szóló sajtótájékoztatójára. A 4K! úgy látja, hogy a jelenlegi politikai helyzetben, ahol az Orbán-rendszer munkavállaló- és szegényellenes politikájára a korábbi baloldal szétesése miatt nem érkezik hatásos válasz, az év elején elindult tiltakozó civil mozgalmak logikus továbblépése egy új baloldali párt megszervezése kell legyen. Az új baloldali párt egy Magyarországon példátlan részvételi folyamattal fog megszületni, ahol a csatlakozók határozzák meg egy fél éves konzultációs folyamat során az új párt programját és alapszabályát. A 4K! kezdeményezi és koordinálja az alakulási folyamatot. Az új baloldali párt az alakuló kongresszusát 2012 májusában fogja tartani. A sajtótájékoztatót Istvánffy András, a 4K! koordinátora, az október 23-ai Nem tetszik a rendszer tüntetés szónoka, valamint a 4K! szóvivői, Nagy András és Vekerdy Panni tartják. A magát szabad, közösségi és patrióta Y generációs mozgalomnak definiáló 4K! 2007 óta több tucat közösségi akciót és flash mobot szervezett a városi közterek visszafoglalására, valamint elindítója volt a 2010-es téli BKV-sztrájk idején az első nagy magyar Facebook-mozgalomnak, a BKV-pótlónak. A 4K! az illegitim alkotmányozás miatt kapcsolódott be az ellenzéki tüntetésekbe és fordult határozottan politikai irányba. További információ: Nagy András a 4K! szóvivője 06 30 438 5227 info@negyedikkoztarsasag.hu
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.