43 ezren nem kaptak időben diákigazolványt

43 ezer diákigazolvány csúszhatott hónapokat a szakképzés átalakítása miatt. Pedig a KEKKH mindennap 3 műszakban dolgozik. Sztahanov forever. 

Olvasói levélben keresték meg november elején az Indexet érintettek azzal, hogy vajon miért nem kapják meg a diákok a már júniusban megigényelt diákigazolványaikat a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolában. Az Oktatási Hivatal válasza most érkezett meg, ebben azt írják, a szakképzés átalakítása miatt csúsztak az igazolványok, de az iskolák által hitelesített igazolásokkal lehetett eddig is kedvezményes bérletet venni. 

A hivatal szerint a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma is érintett volt a szakképzés átalakításában.

Az intézménynek a tanulókat és a pedagógusokat át kellett jelentenie az újonnan alakult Szakképzési Centrum feladatellátási helyére. Ez az átalakulás a diákigazolvány-igénylések feldolgozására is hatással volt, hiszen az igényléseket még a korábbi intézményben indították el.

„A fentiek miatt csak október elejétől tudta az Oktatási Hivatal az igényléseket továbbítani a megszemélyesítést végző szervezet részére. Az igénylések alapján az érintett diákigazolványokat már legyártották és kipostázták" – magyarázták.

A probléma mintegy 300 intézményt érint, és körülbelül 43 000 igénylés esetében váltak szükségessé speciális adminisztratív teendők.

„Az igazolványok előállítása jelenleg is folyamatos. A diákigazolvány-számlák befizetését és az adathibás igénylések javítását az intézményi és fenntartói ügyintéző végzik. Ez ezekkel kapcsolatos feladatokról és az elmaradásokról a Hivatal havonta felhívást küld az intézmények részére, valamint telefonon és írásban is segítséget nyújt az ügyintézőknek" – írták.

Hozzátették, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a hét minden napján 3 műszakban végzi a diákigazolványok megszemélyesítését, így a jelenleg gyártásra befogadott igazolványokat 2-2,5 hét alatt postára adják.
Emiatt senkit sem érhet hátrány, hiszen az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII.30.) Korm. rendelet mellékletében szereplő formátumú, az Oktatási Hivatal központi rendszeréből kiállított és az intézmény aláírásával, pecsétjével hitelesített igazolásokat a közlekedési szolgáltatók is elfogadják. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.