42 milliót fizet az állam, hogy átpasszoljon egy hatszázmilliós piacot

Nincs olyan uniós ország, ahol a mobilok börtönökben való használatát megengedték volna – közölte lapunkkal Németh Gábor, az elítéltek telefonálását jelenleg vezetékes technológiával biztosító – ám a nemrég zárult mobilvásárlási tenderre meg nem hívott – BVfon Kft. ügyvezetője.

Mint arról a napokban beszámoltunk, a büntetés-végrehajtás negyvenkétmillió forintért mobiltelefonokat vásárolt zárt közbeszerzés keretében, hogy ezzel biztosítsák a raboknak a külvilággal a kapcsolattartást. A zárt beszerzésre a nagy mobilcégeket hívták meg, s a nyertes a Magyar Telekom Nyrt. lett. Az elítéltek telefonforgalma szakemberek becslése szerint évi ötszáz-hatszázmillió forintos forgalmat tesz ki.

Családtagok és rabok jelelnek a Venyige utcai börtönnél
Családtagok és rabok jelelnek a Venyige utcai börtönnél
Teknős Miklós

Németh Gábor szerint tévesek azok a közlések, hogy Magyarország egy uniós előírásnak tesz eleget a rabmobilok vásárlásával. A magyar börtönökben használt vezetékes telefonrendszert állami hozzájárulás nélkül installálták, a rendszerkiépítés költségeit a befolyó díjakból fedezték. A mostani mobilrendszer negyvenkétmilliós készülékbeszerzéssel indult, s egyelőre nem tudni, ki állja a rendszerfejlesztés, valamint a későbbi készülékpótlás költségeit. Ezt megkérdeztük a büntetés-végrehajtástól, de lapzártáig nem érkezett válasz.

A jogosan felmerülő kérdésre, hogy miért ad az állam mobilt a raboknak, az lehet a válasz, hogy így elkerülhető a jelenlegi sorban állás a telefonoknál. Mivel sok elítélt csak a nevelőtisztje jelenlétében telefonálhat, önmagában a mobilkészülékek nem jelentenek megoldást. Ráadásul a készülékeket el lehet lopni és tönkre is lehet tenni, s részei lehetnek az elítéltek egymás közötti küzdelmeinek. További probléma, hogy a mobiltelefonok megjelenésével nehezebben szűrhetők ki az illegális, saját készülékek. Szélsőséges esetben pedig a törött készülékekkel az elítéltek magukat is megsebezhetik. A változással nem nő a rabok telefonálásra fordítható ideje, hiszen azt törvény rögzíti.

A büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg működő Contel (korábbi nevén Vamzer) rendszer 2003-ban a hagyományos kártyás készülékeket váltotta fel, részben azért, mert a telefonkártya átruházható volt, és egyfajta belső fizetőeszközzé vált. Most a telefonálás díját a rab „fizetéséből” vonják le. A rendszert Magyarországon fejlesztette a magyar és német hátterű Telio-BVfon cég, amely 14 európai országban biztosítja a telefonálást, 520-nál több börtönben van jelen, és több mint kétszázezer embert szolgál ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.