3D-s mesterséges tüdőszövetbe fektet a kockázati tőkealap

Mintegy 175 milliós kockázati tőkével is támogatja az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. azt a magyar tudományos újdonságot, amely hatékonyabb terápiás eredményeket hozhat a tüdő betegségeinek gyógyításában

Magyar tudós fejlesztette ki az első 3D-s mesterséges tüdőszövetet, amely átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában. Ilyen modell eddig csak agy, máj és bőr esetén született az Egyesült Államokban.

A technológiát hasznosító Humeltis Kft-t Pongrácz Judit, a Pécsi Tudományegyetem professzora alapította márciusban. Ez a cég kapott most csaknem 200 millió forintos kockázati tőkeinjekciót.

A Humeltis Kft. 3D-s modellje segítséget nyújt a gyógyszerkutatásnak, áttörést hozhat a személyre szabott gyógyászatban, és egyben lehetőséget ad a környezeti veszélyek, például a légszennyezés hatásának elemzésében. A Humeltis fejlesztése azért jelent újdonságot, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt, 2D modellek csupán a sejtekben zajló reakciókat képesek felmérni. A világszerte még újdonságnak számító 3D-s keretrendszer viszont a szöveti szintű reakciókat is képes bemutatni, számos új információhoz juttatva ezzel a kutatót.

A gyógyszerkutatás ezt eddig csak állatkísérletekben tudta vizsgálni, viszont az állatokban mérhető reakciók eltérnek az emberi szervezetben tapasztaltaktól, így a klinikai kipróbálás sok kockázatot rejt a betegek számára. A 3D emberi tüdőmodell csökkenti ezt a kockázatot, mivel ha ebben a fázisban sikeres a próba, akkor következnek csak az emberen végzett tesztek. Mindez jelentős költségmegtakarítást is jelent.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.