3,5 milliárdos forrás Pest megyei településeknek

Ősztől 3,5 milliárd forintnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre a közép-magyarországi régióban a települési korszerűsítésre pályázó Pest megyei kisvárosoknak - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

Varju László Taksonyban, az új Fő tér átadási ünnepségén elmondta, a most lezárult első ütemben főként az agglomeráció kistelepülései részesültek az európai uniós forrásokból. A 2,5 milliárd forintos keretből 27 település nyert támogatást, egyenként és legfeljebb 90 millió forintot az infrastruktúra erősítésére.

Ennek eredményeként az elmúlt két évben nyertes pályázók megújíthatták településük központját. Így történt ez Taksonyban is, ahol az önrésszel együtt egy 106 milliós beruházás keretében valósult meg az új központ.

Az államtitkár kiemelte, a fejlesztések második ütemére a pályázati kiírás feltételeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Annyit már tudni lehet, hogy az induló önkormányzatoknak 10 százalékos önrészt kell biztosítaniuk. Ősztől további 3,5 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre a közép-magyarországi régió település-korszerűsítésére.

A fejlesztések célja, hogy a fővárosi agglomeráció felzárkózzon, megfelelő életfeltételeket teremtsen a kultúrában, az egészségügyi ellátásban és az oktatás intézményeiben egyaránt.

Az elmúlt években kialakult az ipari parkokhálózata, s most az a feladat, hogy a környéken lakók helyben találjanak munkát, csökkenjen a fővárosba ingázók aránya. E törekvést a lakható települések számának növelésével lehet elérni - mondta Varju László.

Kreisz László, a 6300 lakosú Taksony polgármesterének tájékoztatása szerint a településen jelenleg összesen 540 millió forintos fejlesztés valósul meg. Az összeget különféle EU-s pályázatokon nyerték, százmilliót pedig a falu teremtett elő, főként bankkölcsönből.

A fejlesztések között tórekonstrukció, óvodabővítés, útaszfaltozás szerepel, és a mostanra kialakított hangulatos Fő tér is e körbe sorolható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.