Már harmincezer aláírást gyűjtött az LMP

Arányaiban jobban áll az LMP a népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtésével, mint azt előzetesen remélték - jelentette be Vágó Gábor, aki közölte: szombat estig 30 ezren támogatták szignójukkal az ellenzéki párt törekvéseit. A voksolás kiírásához 200 ezer aláírásra van szükség, de az LMP 330 ezer szignó begyűjtését tűzte ki célul.

Az LMP szombat estig megközelítőleg harmincezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéséhez – mondta a párt kampányfőnöke vasárnap a távirati irodának. Vágó Gábor közlése szerint ez jobb, mint az általuk előzetesen kalkulált ütem.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy emellett hat-hétezer egyéni gyűjtőnél is vannak aláírási ívek, amelyeket még nem összesítettek. Mint mondta, az egyéni gyűjtők magas száma is bizonyítja, hogy népszavazási kezdeményezésük nem a pártokról, hanem az állampolgárok összefogásáról szól.

Az LMP március 5-én indította el aláírásgyűjtő kampányát. A párt négy kérdésben szeretne népszavazást: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi 90 napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni, illetve a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. Ehhez kérdésenként legalább 200 ezer aláírást kell összegyűjteni április 2-ig.

Vágó Gábor arra a kérdésre, hogy a harmincezer aláírást miért tartja jobbnak az előzetesen vártnál, azt felelte, az LMP úgy számolt: az első héten az emberek többsége csak ismerkedik a kampánnyal. Megjegyezte, hogy ha az önkénteseknek csak a fele össze tud gyűjteni egy lapnyi, vagyis 15 aláírást, akkor csak azokból is beérkezik 50-60 ezer támogató szignó.

A politikus elmondta azt is, hogy a vidéki városok közül többen is csak a hét második felében tudták felállítani a gyűjtőpontjaikat. Arra a kérdésre, hogy továbbra is elérhetőnek tartja-e az LMP által korábban tervezett 330 ezer aláírást, azt felelte, társadalmi partnereiknek és a szakszervezeteknek csak nemrégiben adták át a gyűjtőíveket. Ezektől a szervezetektől 110 ezer aláírásra számítanak, amelyekkel együtt tartható a 330 ezres terv - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.