307 ember jutna ránk

Az Európai Unió története során először lépteti életbe a migrációs vészhelyzetre szolgáló mechanizmust. Az Európai Bizottság által szerdán Brüsszelben közzétett stratégia az emberéletek mentésére, a migráció okainak csökkentésére és a tagállami szolidaritás erősítésére irányul. Magyarországra 307 ember letelepítése jutna.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU emelje háromszorosára, 80 millió euróra a Földközi-tengeren életmentésre és határőrizetre fordítandó összeget. A Triton nevű művelet új tervét két héten belül terjesztik elő. A lépés közvetett beismerése annak, hogy tévedés volt csökkenteni a menekültek mentésével foglalkozó hajók számát. Az idén már több mint 1600 ember fulladt a tengerbe Európa felé tartva, ami a legfontosabb tagállamokban heves reakciót váltott ki, és cselekvésre ösztönözte a politikusokat.

Egy közülük: kisfiú a bicskei menekülttáborban
Egy közülük: kisfiú a bicskei menekülttáborban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

A vészhelyzeti mechanizmus aktiválása azt is jelenti, hogy nem lesz szükség az unió valamennyi tagállamának beleegyezésére, a tanácsban egyszerű többséggel döntenek majd az átmeneti elosztásról. A végleges megoldásra a bizottság az év végén tesz javaslatot. Május végéig 20 ezer védelemre szoruló menekült letelepítéséről terjesztenek be tervet, amelyhez idén és jövőre 50-50 millió eurót biztosítanak. Egyben közös katonai műveletek is indulnak az emberkereskedő hálózatok és az embercsempészet felszámolására. A letelepítendő menekülteket a tagállamok népessége és gazdasági ereje (40-40 százalék súlyozásban), illetve a helyi munkanélküliség és az eddigi menekültszám alapján (10-10 százalék) osztanák el. Ennek alapján a 20 ezerből 307 fő jutna Magyarországra.

Lázár: Szó sem lehet kvótáról

Szó sem lehet arról, hogy Magyarország kvóta alapján fogadjon be bevándorlókat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón. Lázár János közölte, hogy a kormány ellenzi az Európai Bizottság vonatkozó javaslatát, a visszaosztásban érintett menekültek "nem ide akartak jönni". A tárcavezető vitatta a bizottság kvótaszámításra vonatkozó adatait, utalva arra, hogy 2012-ben 2700 menedékkérelem érkezett Magyarországra, míg idén már három hónap alatt 43 ezer. A nemzeti konzultáció esetleges felfüggesztésére vonatkozó kérdést visszautasította, kiemelve: érdemes megkérdezni az embereket, hogy mit gondolnak a kérdésről.

Az unió új migrációs stratégiája négy pillérre épül: az illegális migráció kiváltó okainak csökkentésére, az életmentésre és az unió külső határainak biztosítására, Európa védelemnyújtási kötelezettségének közös érvényesítésére és a jogszerű migrációval kapcsolatos szakpolitikára. Az utóbbival kapcsolatban a közlemény megállapítja: „Célunk, hogy a fogyatkozó népességű Európa továbbra is vonzó célpontot jelentsen a migránsok számára.” A konkrét lépések között említik a migránsok azonosításának, az ujjlenyomatok vételének elősegítését, a parti őrségi funkciók uniós szintű összefogását és európai migrációs összekötők kiküldését a legfontosabb harmadik országokba.

Kontinentális konzultáció

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője bejelentette: a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit hivatalosan feltette Donald Tusknak, az Európai Tanács, valamint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, továbbá Navracsics Tibor magyar EU-biztosnak. A politikus a migránsok elosztásának általános elvéről a távirati irodának azt mondta: Magyarországnak, az EU határországának akár érdekében is állhat, hogy ne maradjon magára a magyar határokon át érkező migránsok kérdésében.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője nyilatkozatban üdvözölte az Európai Bizottság akciótervét: „Fontos, hogy a javaslat egyaránt tartalmaz elképzeléseket a mostani krízis elhárítására és a kérdés tartós és sok oldalú kezelésére.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.