Közel háromezer fát telepítenek Újlipótvárosba a letarolt hős jegenye és társai helyett

Kész erdő lehet Újlipótvárosból, ha a kerület beváltja ígéretét, és facsemetékkel pótolja a napokban kivágott fákat.

Csütörtökön a Nol.hu adott hírt arról, hogy a a XIII. kerületben, az egykori Pannónia utcai óvoda területén kivágták a fákat. A 6000 négyzetméteres ingatlanon az összes felnőtt fát, köztük a 2015-ben az Év hős fája címmel kitüntetett jegenyét is ledöntötték.

A XIII. kerületi önkormányzat pénteki közleménye szerint a magánkézben lévő területen található 51 fa állt. A korábban elkészített szakvélemény szerint "a fák túlnyomó többsége elöregedett, erősen sérült... sőt, egy jelentős részük kifejezetten életveszélyes volt". Ez különösen a nyárfák, a zöldjuharok és ecetfák esetében volt igaz.

Mint írták, az ingatlanon kivágott 51 fa pótlására 254 facsemete elültetését írták elő az engedélyezési eljárás során, ezt a kötelezettséget 22 fa ingatlanon belüli elültetésével és összesen 20,3 millió forint fapótlásmegváltás befizetésével köteles az építtető teljesíteni.

Az önkormányzat ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy belekezdett és további egy éven keresztül folytatni is fog egy faültetési programot. Ennek keretében 2975 facsemete telepítésére és kétéves utógondozására kerül sor. Idén tavasszal 460 faegyedet már elültettek. Az önkormányzat 2010 óta ez idáig a fővárosban egyedülállóan 257 millió forint értékben 3402 fát telepített.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.