260 embert bocsátanak el a közmédiából

Újabb csoportos leépítést hajt végre november elején a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), lapunk információi szerint 250-260 dolgozó elbocsátására készülnek a napokban.

Úgy tudjuk, az MTVA vezetősége már tájékoztatta a közmédia központi üzemi tanácsát és a szakszervezeteket a csoportos létszámleépítés tervétől. Ezen a találkozón az hangzott el, hogy a csoportos létszámleépítés hivatalos bejelentésére várhatóan november első felében kerül sor. Az MTVA vezetése a hivatalos közléssel egyidejűleg hozza nyilvánosságra a leépítéssel érintett munkavállalók pontos létszámát.

Ez lesz a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, így jelenleg 2300-an dolgoznak az MTVA-nál.

Információink szerint csütörtök reggel a közmédia hírügynökségi dolgozói már hivatalos, írásos tájékoztatást is kaptak az üzemi tanácstól, hogy az MTVA idén újabb csoportos létszámleépítést hajt végre. Lapunk információi szerint az üzemi tanács kifogásolta, hogy az MTVA részéről néhány hónappal ezelőtt ígéretet tettek arra, hogy az idén már nem terveznek újabb csoportos leépítést.

Az MTVA erre lapunknak úgy reagált: az MTVA vezérigazgatója a jelzett időintervallumban nem tett semmiféle ígéretet a létszámleépítés kapcsán.

Az MTVA vezetése az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel történt egyeztetésen nem közölte, hogy a televíziós, a rádiós és a hírügynökségi területről hány embert akar elbocsátani. Az azonban elhangzott, hogy 250-260 fő elbocsátását tervezik.

Épp ma tájékoztatta lapunkat arról a médiahatóság, hogy átlagosan 2,4 havi fizetésnek megfelelő jutalmat kaptak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) érintett munkatársai 2012-ben. Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke csaknem 1,6 millió forintos, a testület másik négy tagja pedig fejenként csaknem 1,8 milliós prémiumban részesült.

Egyes belső hírek szerint a novemberi leépítés leginkább a hírügynökségi dolgozókat érintheti. A Magyar Távirati Irodát június 1-jével építették le, a nemzeti hírügynökség az MTV-hez, a Duna TV-hez és a Magyar Rádióhoz hasonlóan 49 fős csontvázintézménnyé zsugorodott össze.

Az MTI közel 250 munkatársa két lépcsőben került át az MTVA állományába. Az első hullámban, 2011 elején az egységesülő közmédiarendszer kiépítésekor 100-120 dolgozót vett át a médiaszolgáltató alap, de az MTI-nél még így is 180 maradtak, mert ott hozták létre az összes közszolgálati intézmény hírszolgáltatását segítő és felügyelő Hírcentrumot. Ez azonban állandó feszültségek forrása lett, mert miközben az MTI-s Hírcentrum vezetése felel szakmailag az összes közszolgálati híradóért, addig azokat a médiaszolgáltatási alaphoz tartozó szerkesztők és riporterek készítik el.

A Lomnici Zoltán egykori főbíró kiretusálása miatt kirobbant botrány is rávilágított erre a folyamatos konfliktusokat generáló és tisztázatlan felelősségi viszonyokat magában rejtő munkamegosztásra. Több mint egy éve komoly pozícióharc is dúlt az MTVA és az MTI vezérigazgatója között. Az már az év elején látszott, hogy a háborút nagy valószínűséggel az MTVA nyeri meg, mert a távirati iroda 2012-es költségvetését a tavalyi 2,5 milliárdról 1,3-ra csökkentették. A napokban Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója bejelentette, hogy január elsejei hatállyal közös megegyezéssel távozni kíván a hírügynökség éléről.

Kránitz László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának szocialista delegáltja veszélyesnek és átgondolatlannak tartja a bejelentett újabb csoportos leépítést. A hozzá eljutó információk szerint is a hírügynökségi dolgozókat érintheti nagy számban ez a leépítés. Kránitz ezt rendkívül aggasztónak tartja, mert véleménye szerint egy nagyobb leépítés veszélybe sodorhatja a távirati iroda törvényben előírt feladatainak végrehajtását. Kránitz megerősítette azt az álláspontját, Belénessy Csaba távozásával itt lehetne a pillanata, hogy a nemzeti hírügynökség visszakapja korábbi önállóságát és függetlenségét. Szerinte az MTI 49 főssé történt csonkítása nem szolgálta sem a nemzeti hírügynökség, sem a közmédia érdekeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.