23 éve lépett le az utolsó szovjet katona

A Demokratikus Koalíció arra emlékezik, hogy huszonhárom éve, a mai napon hagyta el az utolsó megszálló szovjet katona Magyarország területét és 1991-ben valóra vált a demokraták negyvenhét éves álma: hazánk függetlenné vált - írta közleményében Kerék-Bárczy Szabolcs.

A DK elnökségének tagja úgy fogalmaz: a szovjet csapatkivonásokról szóló tárgyalásokat a Németh-kormány indította el, az ország szuverenitása pedig Antall József miniszterelnöksége alatt vált teljessé. Hangsúlyozza: ezzel nyerte el valódi értelmét és érte el célját a békés rendszerváltozás.

Kerék-Bárczy Szabolcs azt írja, hogy a második világháború alatt sokan küzdöttek a demokráciáért, baloldaliak, konzervatívok és szabadelvűek, mert abban hittek, hogy függetlenség, demokrácia és jólét nem létezhet egymás nélkül. "Mind Szent István nyomdokain jártak - Bajcsy-Zsilinszky és Nagy Imre egyaránt" - jelenti ki.

A politikus úgy látja, hogy ma ugyanezek a célok éppen annyira időszerűek, mint évtizedekkel ezelőtt. Úgy fogalmaz: az Orbán-kormány "leépíti a demokráciát, korlátozza a szabadságot, és állami pompával fogad keleti diktátort". A DK a kormánnyal szemben azt vallja, hogy a nemzeti érdekeket csak az euroatlanti közösség büszke tagjaként lehet érvényesíteni, Magyarország szuverenitása nem a Nyugat ostorozása, hanem szövetségeseinek erősítése által válhat még teljesebbé - írja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.