2050-ben már csak 9,2 millióan leszünk

Magyarországon 2050-ben előreláthatólag 9,2 millióan élnek majd. A férfiak 76, a nők 83 év átlagos élettartammal számolhatnak, a 65 évesnél idősebbek aránya a mostani 16 százalékról 25 százalék fölé emelkedik.

2050-re a Földön körülbelül 9,3 milliárd ember él majd - derül ki az ENSZ legújabb népesség-előszámításából, melyet a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének KorFa című kiadványa közölt. 1950-ben még csak 3 milliárd ember élt, manapság pedig körülbelül 7 milliárdnyian vagyunk. Néhány évtized múlva annak ellenére lesz több mint 9 milliárd ember, hogy a népesség-növekedés tempója lassulni fog. Az ENSZ becslései szerint 2100-ra a Föld népessége már több mint 10 milliárd fő lesz.

Kislányok ételt árulnak egy Bepeha melletti zafír bányánál
Kislányok ételt árulnak egy Bepeha melletti zafír bányánál

A jelentés nem csak az egész bolygó, hanem az egyes országok népesedését is előre jelzi. Felhívja a figyelmet arra, hogy az országok közel felében a nők már most sem szülnek annyi gyereket, amennyi biztosítja, hogy a következő generációban is minden nőt egy lány helyettesítsen. Három kivétellel ilyen az összes európai ország, de a közhiedelemmel ellentétben már ebbe a csoportba tartozik Kína, Brazília, Vietnam, az Egyesült Arab Emirátusok vagy Oroszország is. 

A lakosság további 40 százaléka közepes termékenységű országokban él és csak 18 százalék lakik olyan helyen, ahol kifejezetten magas a termékenység. Ezen országok többsége, összesen 39, Afrikában található. Az ENSZ becslései szerint 2100-ig megháromszorozódik a népesség ezeken a helyeken, 1,2 milliárdról 4, 2 milliárd főre. Ezzel szemben Európa népessége hamarosan, már 2020-tól fogyni kezd, Kínáé 2030-tól, Indiáé pedig 2060-tól.

- Azoknak a generációknak a létszámán, akik már megszületettek, nem elehet változtatni. A 2050-ben élő emberek jelentős része is megszületett már, tehát az előrejelzések meglehetősen pontosak, hacsak nem történik valamilyen nagy katasztrófa, nem jelenik meg például egy új AIDS - mondja Kapitány Balázs demográfus.

A kiadvány felhívja a figyelmet arra, hogy ez az átalakulás alapvetően rendezi át az országok egymáshoz viszonyított népességi arányait. A KSH ezt a változást Magyarország és Uganda példáján szemlélteti. A hatvanas évek elején Ugandában 7 és fél millióan, hazánkban több mint 10 millióan éltek. Tavaly Magyarország lélekszáma 10 millió alá zuhant, Ugandában viszont már több mint 33 millióan éltek. Mindez a háborúk, az éhínség és az AIDS pusztítása ellenére. Az ENSZ előszámítása szerint 2050-re az afrikai országban 94 millióan fognak élni, miközben Magyarország lakossága valahol 9 és 10 millió fő között lesz.

- Azt biztosan tudjuk, hogy 10-15 év múlva Magyarországon sokkal kevesebb potenciális kismama lesz, mint most. Azt nem tudjuk, hogy ők hány gyereket vállalnak majd, de még így is nehéz jelentősen tévedni a néhány évtizeddel későbbre vonatkozó hazai előrejelzésekben - magyarázza a demográfus. Ami az afrikai országot illeti, Kapitány Balázs szerint egyelőre elképzelhetetlen, hogy miként tud majd közel száz millió embert eltartani egy háborúk sújtotta, mezőgazdaságból élő ország. 

A várható élettartam 2050-ig mindenhol emelkedni fog: a legmagasabb termékenységű országokban a jelenlegi 56 évről 69-re, a közepes termékenységű országokban 68 évről 77-re, az alacsony termékenységűekben, amilyen Magyarország is pedig 74 évről 86-ra. Az évszázad végére a Földön várható átlagos élettartam az ENSZ szerint 68-ról 81 évre emelkedik.

Magyarországon 2050-ben előreláthatólag 9,2 millióan élnek majd. Az ENSZ szerint a termékenység emelkedni fog a mostani 1,3-ról 1,8-ra és a várható élettartam is nő, a férfiak 76, a nők 83 év átlagos élettartammal számolhatnak majd. Ebből következik, hogy a 65 évesnél idősebbek aránya a mostani 16 százalékról 25 százalék fölé emelkedik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.