Ez bejött a Fidesznek

Annyi párt lesz, hogy a bizonytalanok még bizonytalanabbá válhatnak

Maradéktalanul teljesülni látszik a Fidesz célja, és az új választási szabályok következményeként várhatóan minden eddiginél több jelölt és politikai szervezet szerepelhet majd a szavazólapokon április 6-án. Ebben a helyzetben elképzelhető, hogy a bizonytalanok a rekordszámú indulóval szembesülve szétszavaznak.

A jelöltállítás határideje hétfő délután négy órakor letelt, és az utolsó adatok szerint több mint 2300 egyéni jelölt adta le az ajánlóíveket. A 106 körzetben a Fidesz–KDNP, a baloldali Összefogás, illetve a Jobbik biztosan indíthatja saját emberét, és az LMP is igen közel jutott ehhez: 104 választókerületben adta le az ajánlóíveket. Egyelőre bizonytalan, hogy összesen mennyien indulhatnak, mert a jelöltek egy részét nem vették hivatalosan nyilvántartásba. Ez utóbbi feltétele, hogy a választási irodák ellenőrizzék, sikerült-e legalább ötszáz érvényes támogató aláírást szerezni.

Mindazonáltal meglepetés készülődik, mert 2010-ben mindössze 810-en versengtek a 176 egyéni választókerületi mandátumért, és az eddigi csúcsot jelentő 1900 jelöltet 1994-ben vették nyilvántartásba. Akkor körzetenként átlagosan valamivel több mint tízen indultak, most viszont kétszer ennyien is lehetnek. Egyes helyeken az sem kizárt – például a pécsi 1-es választókerület ilyen –, hogy jóval több mint harminc név kerülhet a szavazólapokra.

Az országos listát állító pártok köre is népes. A még korántsem végleges adatok alapján választási szakértők nem tartják kizártnak, hogy akár harminc politikai szervezetnek lesz listája. Ez azt jelenti, hogy rájuk valamennyi szavazókörben voksolni lehet, és ha bármelyikük eléri az öt százalékot, négy-öt fővel saját parlamenti frakciót alakíthatnak.

A Fidesz–KDNP, a Jobbik és az Összefogás listáját már nyilvántartásba vették, míg az LMP esetében még nem született döntés. A listaállítás feltétele egyébként, hogy egy párt a fővárosban és kilenc megyében legalább 27 jelöltet indítson. A devizahiteleseket védő A Haza Nem Eladó Mozgalom hetven, a magát kommunistának valló Munkáspárt 37 körzetben adta le az aláírásgyűjtő íveket, és már bejelentette saját listáját.

Még több mint húsz szervezetnek van azonban esélye arra, hogy ezt a feltételt teljesítse. A Schmuck Andor vezette nyugdíjasvédő Szociáldemokraták 92, az MDF-utódszervezet Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) ennél is valamivel több körzetben indulna. Az Új Magyarország Párt (ÚMP) és az Új Dimenzió Párt (ÚDP) – mindkettő mögött Táncsics Péter,az MSZP korábbi kőszegi, a közpénzek lenyúlása miatt elítélt exszocialista Zuschlag Jánossal kapcsolatba hozható vezetőjét feltételezik – ugyancsak állíthat listát.

A bázisdemokrata Seres Mária Szövetségesei (SMS), a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM), az FKGP, a Szili Katalin korábbi szocialista házelnök vezette Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI), valamint a Magyar Cigánypárt szintén magasan megugorja a küszöböt. Ugyancsak teljesíti a feltételeket a teljesen ismeretlen Magyar Cselekvő Párt (Macsep) is.

Különösen érdekes az Együtt 2014 Párt, amely „lenyúlta” a Bajnai-féle Együtt nevét, ami a választók körében nem kis zavart kelthet.

Vannak még más meglepetésszervezetek. Ilyen az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Zöldek, a Magyar Gazdaság Párt, egy másik szocdem formáció, az MSZDP, az Elégedetlenek Pártja, az MCF Roma Összefogás vagy a Szabad Magyarok Pártja. Ha ezek jelöltjeit hivatalosan nyilvántartásba veszik, lehet országos listájuk.

Szakértők szerint ilyen körülmények között megkérdőjelezhető a választás komolysága, hiszen többen szinte bizonyosan csak az egyéni jelölteknek járó egymilliós, illetve a pártokat megillető 150 milliótól hatszázmillióig terjedő állami támogatás miatt indulnak. A már hivatkozott pécsi körzetben például hat független jelölt indulna. Másfelől vannak olyan formációk is, amelyek létrehozása kizárólag a zavarkeltést, az ellenzéki választók megosztását szolgálja.

 

Befejeződött az aláírásgyűjtés, le kellett adni tegnap délután négy óráig az íveket
Befejeződött az aláírásgyűjtés, le kellett adni tegnap délután négy óráig az íveket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.