Hordozható hajléktalanszállás egy magyar dizájnertől

Laczkó Juli műanyag hulladékból készített, vállon vihető hajléktalanszállást. Hogy az ember ne olvadjon össze az aszfalttal.

Mintha „gyerekbunkerbe” lenne zárva az ember, s az érzést az alkotó kutyájának, Czifrának a társasága is erősíti. A Laczkó Juli dizájner által kifejlesztett hordozható hajléktalanszállást csak pár percig, egy műterem padlóján próbáltuk ki, de koránt sincs szó játékról. Mert csontig hatol annak gondolata, milyen lehet adott esetben az utcán eltölteni több órát, egy egész éjszakát egy olyan szétszedhető óriászsákban, amely kizárólag műanyag hulladékból, kidobásra szánt nejlonzacskókból készült.

– A Józsefvárosban, a Kálvária tér közelében lakom, nap mint nap találkozom hajléktalanokkal. Régóta foglalkoztatott, hogyan tudnék nekik segíteni. A hajléktalanokat a közterületekről kitiltó rendelet adta a lökést ahhoz, hogy megpróbáljak létrehozni egy gyorsan összeszerelhető-szétszedhető, a vállon is vihető hajléktalanszállást. Olyat, amely véd a hidegtől, a csapadéktól. S nem engedi, hogy a benne fekvő ember összeolvadjon az aszfalttal – mondja a 29 éves tervező, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán végzett, majd létrehozta az újrahasznosított műanyagból készült táskákról ismert Plastenka márkát.

A jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen posztgraduális képzésen lévő dizájner egyelőre egy darabot készített el. Tisztában van vele, hogy az még sok helyen szorul fejlesztésre, javításra. Meg kellene oldani a be- és kilátást, valamint azt, hogy napenergiával működő fényforrást tudjon beépíteni.

Juli eddig egy órát töltött a mobil hajléktalanszállásban, azt is Czifrával, a két és fél éves labrador-agár keverékkel. A terMINI-nek nevezett projekt vegyes reakciókat váltott ki, amikor tavaly decemberben kiállította Dunaszerdahelyen. – Az is foglalkoztat, hogy a mobil hajléktalanszállást lehet-e utcai művészetnek tekinteni, s ha igen, akkor az jelente védettséget az új szabályozással szemben – tette hozzá. A biztonság amúgy is kulcskérdés, mivel a felállított mobil hajléktalanszállást a benne alvóval együtt – a külső hordszíjak miatt – ketten-hárman felkaphatják, és nem biztos, hogy jó szándékkal magukkal vihetik.

Az alapanyagot korábban egy művészeti projekt keretében tesztelték a nevadai sivatagban. Juli szerint a mobil hajléktalanszállás a külső hőmérséklethez képest tíz fokkal melegebbet képes biztosítani. A darabonként 25 ezer forintért előállítható terMINI gyártásába a hajléktalanokat is belevonná, megfelelő támogatáskapacitás esetén egy hónap alatt harmincat is el tudnának készíteni. Hajléktalanokkal még nem tesztelte a terMINI-t, de az Iványi Gábor lelkész irányította Oltalom Karitatív Egyesület érdeklődik a projekt iránt, s hamarosan nekik is bemutatja a prototípust.

A hajléktalanokkal foglalkozó más szervezeteket is megkeresett, de választ nem kapott. Igény valószínűleg lenne rá. Julit először megdöbbentette, amit látott a Kálvária téren. Hajléktalanok ki-be járnak a csatornából és csatornába. Ott lent, a kanális mélyén valószínűleg melegebb van, mint az utcán.

A tervező a mobil hajléktalanszállással
A tervező a mobil hajléktalanszállással
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.