Aki közszereplő, annak többet kell tűrnie

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) február 24-i ülésén az új polgári törvénykönyvnek (Ptk.) a közszereplők bírálhatóságáról szóló rendelkezését – értesült az Index több, egymástól független forrásból.

Úgy tudják, a testület 8:7 arányban döntött, és jelenleg a különvéleményeket fogalmazzák a kisebbségben maradt bírák. Az új Ptk. március 15-én lép hatályba. Mások is megerősítették az AB-döntésről szóló információt, hangsúlyozva: formálisan még nem született meg a határozat. Azt ugyanis hivatalosan csak a testület jövő heti teljes ülésén hozzák meg, és ez a kérdés az AB napirendjén valóban szerepel is. A határozatot tehát csak parafálták, annak tartalma érdemben viszont már nem fog változni.

A Ptk. kimondja: a „közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja”. A korábbi ombudsman emiatt még tavaly nyáron az Alkotmánybírósághoz fordult, mert ez a rendelkezés szerinte korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. Ez a passzus egyértelműen a közszereplőket védi – mutatott rá Szabó Máté volt alapjogi biztos –, ugyanis őket erőteljesebben bírálni csak úgy lehet, hogy az ne sértse az érintett emberi méltóságát, a személyiségi jogokat pedig csak a szükséges és arányos mértékben korlátozza. Miután ezt az alaptörvény is tartalmazza – a szerint a „véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére” –, e pontokat az AB érdemben nem vizsgálhatja.

Szabó Máté így kizárólag azért kezdeményezhetett normakontrollt, mert a Ptk. szerint a bírálat feltétele a méltányolható közérdek is, és az alkotmánybírák nyilván ezt a passzust semmisítették meg. (Hírösszefoglalónk)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.