Készültek a táblagyártók

Több százezertől akár két és fél millió forintos bírságot is kockáztatnak azok a közintézmények, vendéglátó helyek, közterület-tulajdonosok, egészségügyi intézmények, gyógyszertárak, amelyek nem cserélik le március elsejére a dohányzás tiltását vagy az arra kijelölt helyeket jelző táblákat.

Az új tiltó feliratok legapróbb részletét is jogszabály írja elő. Eszerint az ilyen táblának legalább A4-es méretűnek kell lennie, az olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyság legalább harmincas. Előírás az is, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felhívásnak. Az ÁNTSZ honlapján található mintában a francia szöveg hibás. Arról az intézmények vezetői szabadon dönthetnek, hogy milyen anyagból készítik, készíttetik a táblát vagy a feliratot.

Az ÁNTSZ sajtóosztálya szerint nem okozhat különösebb gondot a táblák cseréje, sőt sok helyen már meg is történhetett, hiszen erre egy év türelmi idő volt. Arra a kérdésünkre, hogy mi szükség van a tiltáshoz ennyiféle információra, a négynyelvű feliratra, miért nem elég csak egy piktogram, azt írták: a gyakorlatban legalább 80-féle jelzés terjedt el, és most ezt egységesítik. A bevezetett szimbólum a dohánytermékek közül csak a cigarettát ábrázolja, miközben a cigaretta mellett a szivar, a szivarka, a pipadohány és más fogyasztási dohány, vagy egyéb dohányalapú füstképződéssel járó anyag fogyasztása is tilos. Ezért van szükség a piktogram mellett a „Tilos a dohányzás!” feliratra, és ezért került – részben a már kialakult gyakorlatot követve – a szöveg több nyelven az új táblákra.

Megerősítették azt is, hogy március elseje után az ÁNTSZ ellenőrei szankcionálják, ha valaki nem a jogszabályban előírt táblával tiltja intézménye, busza, vendéglője falán a dohányzást. Tavaly a nemdohányzók védelméről szóló törvény megszegése miatt 13 millió forint büntetést szabtak ki az ellenőrök. Az összeg nagyobb hányadát a vendéglőktől és szórakozóhelyektől szedték be. Sok éttermet azért büntettek meg, mert télen az eső, a hó, a hideg ellen sátrakat állítanak fel az üzleteik előtt a dohányzóknak. Ám, ha az ezek sátrak zárhatók, akkor már olyan térnek minősülnek, ahol nem lehet dohányozni.

Megtudtuk: a feliratcsere a Parlament épületében még csak elkezdődött, a Képviselői Irodaházban viszont már be is fejezték. Az Országgyűlés sajtóirodája szerint a táblaváltás költségei nem lesznek jelentősek, mert a feliratokat a sajtóiroda maga gyártja le. Nem lesz probléma a fővárosi tömegközlekedési eszközök és a megállók táblacseréjével sem, mert a Budapesti Közlekedési Központ időben gondoskodott arról, hogy a határidőre kihelyezzék az új jelzéseket.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója lapunknak azt mondta: ők a napokban kezdték meg a dohányzást tiltó jelzések cseréjét. Volt olyan kórházi vezető is, aki a Népszabadságtól tudta meg, hogy gyors tennivalója van. A Magyar Gyógyszerész Kamara honlapján külön is figyelmezteti tagjait, hogy a patikákban március elseje után csak szabályos felirat legyen a dohányzás tiltásával kapcsolatban – tájékoztatta lapunkat Sándor Csaba alelnök.

Aki figyelmesen olvasta a jogszabályt, annak nem kell súlyos ezreket költenie az új Dohányozni tilos! tábláira, mert elegendő az ÁNTSZ honlapján lévő mintát kinyomtatni és kihelyezni. Ezzel együtt a táblagyártók is felkészültek a cserékre. Már tavaly a rendelet megszületése után elkészültek a sablonok és a megindult a gyártás – tudtuk meg az Agárdi Filmnyomó Vállalkozás (AFV) Kft.-nél. A debreceni cég országos viszonteladói hálózatán keresztül és internetes áruházában is lehet rendelni az ominózus táblákból. A legkisebb szabványméretű, azaz 21×30 centiméteres felületű jelzésből két típus szerepel az alapkínálatukban: az öntapadós fóliáért 501, az egy milliméteres PVC-tábláért 660 forintot kérnek. Igény szerint azonban akár horganyzott vagy alumíniumlemezre, üvegre is fel lehet vinni a jelzést, és nagyobb méret is rendelhető, de ehhez már egyedi árajánlatot kell kérni. Rohamról nem lehet beszélni, a bolthálózatban készleten vannak a dohányzást szabályozó táblák.Más kérdés, hogy egy számítógéppel és egy színes nyomtatóval, percek alatt pár forintért előállítható a szombatig kötelezően kihelyezendő szabványtábla, a sablon ugyanis letölthető az internetről, s az nincs előírva, hogy „mezei papírra” ne lehetne kinyomtatni a jelzést.

2,5 MILLIÓ

AZ ÁNTSZ az előírás megszegőire több százezertől akár két és fél millió forintos bírságot is kiszabhat. Volt olyan kórházi vezető, aki lapunktól értesült a rendeletről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.