Összefogás: 40 nap alatt az ország körül

Tiszaújvárosban elindította a választásokig tartó országjárását tegnap Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az Összefogás vezetője.

Az MSZP elnöke Bráz György polgármester, Gúr Nándor pártalelnök és Pap Zsolt országgyűlési képviselőjelölt társaságában többek között arról beszélt, hogy Magyarországon ma „parlamentáris diktatúra” uralkodik, Orbán Viktorék visszaéltek a kétharmados felhatalmazásukkal, és csak a saját oligarcháik zsebét tömik. Az MSZP elnöke ismét rámutatott a földmutyik, a Közgép-megbízások és a felcsúti polgármester sajátos gazdagodásának visszásságaira. Mesterházy szerint Orbán Viktor visszaveti a nemzet fejlődését, és sorra veszíti el az általa meghirdetett háborúkat: vesztett az államadósság csökkentésében, a forintárfolyam stabilizálásában, de a munkahelyteremtésben is.

A miniszterelnök-jelölt rámutatott, hogy Orbán leginkább csak a szocialisták beruházásait tudja büszkén felmutatni, olyan létesítményeket adott át ugyanis az utóbbi években, amelyeknek alapjait még az előző kormányok tették le; azóta se beruházás, se növekedés, se bizalom. Mesterházy ismét megerősítette, hogy stadionok helyett a gyermekéhezés megszüntetésére költenek majd a kormányváltás után, és – ahogyan azt az Összefogás szlogenje is mutatta – esélyt biztosítanak mindenkinek. A szocialista pártvezető beszédében ismertette a korábban már bemutatott „öt pillér” programot is, benne például a felsőfokú tanulmányok tandíjmentes elkezdésével, a várólisták és járulékterhek csökkentésével, a szakszervezetek megerősítésével, vagy a családon belüli erőszakkal szembeni zéró toleranciával.

Mesterházy Attila a következő hat hétben az ország szinte mindegyik pontjára ellátogat, az MSZP közlése szerint mindegyik választókörzetben tart majd valamilyen fórumot vagy vesz részt találkozókon, esti rendezvényeken.

Nem véletlen, hogy a baloldal kormányfőjelöltje a választási kampány első napjaiban Kelet-Magyarországra látogatott: hiszen az MSZP korábban külön programot dolgozott ki és mutatott be a térség fejlesztésére. Mivel álláspontjuk szerint az elmúlt évek kormányzásának az ország legszegényebb vidékei a legnagyobb vesztesei, sőt, újabb és újabb területek csúsztak egyre nehezebb helyzetbe, ezért a kezdés szimbolikus értékű is egyben: „kifejezi, hogy a baloldal a hétköznapi, tenni akaró emberek szövetsége, nem a gazdagok érdekkijárója a parlamentben, mint a mai hatalom”.

A tiszaújvárosi nap után Mesterházy pénteken Zalaegerszegre, jövő héten pedig Győrbe, Kaposvárra, Tapolcára és Szombathelyre látogat majd. A menet közben beérkező további programjaitól is függően Mesterházy várhatóan sok ezer kilométert fog megtenni a választások napjáig, legalábbis a szocialista kampánycsapat összesítése szerint.

Mesterházy Attila mellett az MSZP más vezetői politikusai is járják az országot és kampányolnak az Összefogás jelöltjeinek győzelme érdekében. A legtöbbet Tóbiás József frakcióigazgató és Pest megyei elnök „fut az országban”, csak márciusban nyolc kiemelt fórumon vesz részt, de Ujhelyi István EP-képviselőjelölt is dobogós a pártösszesítés szerint; utóbbi az aláírásgyűjtés megkezdése óta hét megyében több mint húsz településen kampányolt az Összefogás mellett. Korózs Lajost, Botka Lászlót és Szanyi Tibort is tucatnyi helyre hívják, de rendszeresen fórumozik Gúr Nándor, Horváth Csaba, Demeter Márta és Winkfein Csaba is. Az MSZP részéről körülbelül negyven-ötven olyan politikus van, aki valamilyen formában a körzetén kívül is aktív szerepet vállal.

Gyurcsány Ferenc is meglehetősen aktív volt és aktív is marad a következő hetekben. A DK elnöke korábban már több alkalommal is tartott országjárást, most szinte mindegyik megyében jelen lesz a következő hetekben. Márciusban például Ózdon és Miskolcon kezd, majd Szeged és Gyula után Győrben, majd Baranyában folytatja, de személyesen kampányol a jobbikos Tiszavasváriban, Kalocsán és a fővárosban is: itt Oláh Lajos, Bauer Tamás és Kerék-Bárczy Szabolcs mellett.

A választás előtti utolsó napokat is „terepen” tölti majd, várhatóan Esztergom lesz az utolsó állomás, ahol Vadai Ágnes támogatására kéri majd a választókat. Gyurcsány Ferenc a rendelkezésre álló adatok alapján jóval tízezer kilométer felett teljesít majd a kampány során. A Demokratikus Koalíció vezetői közül egyébként Vadai lesz a legaktívabb: márciusban nyolc helyszínen is kampányol, míg például Bauer Tamás és Kolber István (jelen állás szerint) csak egy-egy nyilvános kampányeseményt tart az országjárás keretében.

Nem maradnak le az Együtt–PM vezetői sem: Bajnai Gordon volt kormányfő például eddig huszonegy településen járt és több mint 3600 kilométert utazott. A választásokig heti három-négy napot tölt majd még „terepen”, így összességében neki is meglesz a tízezer kilométer a voksolás napjáig. A Párbeszéd Magyarországért társelnökei nem indulnak egyéni képviselőként, de Szabó Tímea és Jávor Benedek így is kiveszi részét a kampányból: eddig több mint háromezer kilométert utaztak, és a kampány végére ezt meg is fogják duplázni.

Szigetvári Viktor és Kónya Péter is legalább heti kétszer utazik vidéki kampányeseményekre, de nem marad le Juhász Péter és Székely Sándor sem; mindannyian öt-hatezer kilométert utaznak majd a kampányban. A szintén PM-es Karácsony Gergely végül egyéni képviselőként is meg kell mérettesse magát, így ő főleg Budapesten kampányol, de vállalt néhány vidéki fórumot is.

Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje az „ötpilléres” programjával járja a vidéket
Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje az „ötpilléres” programjával járja a vidéket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.