Navracsics ott sem volt, Rogán csak rádióból hallotta

„Én csak a rádióból hallottam, és úgy emlékszem, nem is a közrádióból” – így válaszolt Rogán Antal egy sajtótájékoztatón az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán a Népszabadság azon kérdésére, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök vasárnap azt mondta, már a beszéd részleteinek nyilvánosságra kerülése előtt tudtak róla fideszes politikusok, és beszéltek is róla többször. Szavaiból az derült ki, nem volt ott ezeken a megbeszéléseken. Szerinte az lett volna a helyes, ha Gyurcsány Ferenc a parlamentben mondja el ezt a beszédét, majd benyújtja lemondását. A kérdésre, helyesnek tartja-e – amit Kósa Lajos állít –, hogy a sajtón keresztül nyilvánosságra kellett hozni a beszédet, úgy reagált: mivel az akkori miniszterelnök nem így járt el, az a minimum, hogy akinek tudomása volt a beszédről, az nyilvánosságra hozta. Az is „a minimum” volt, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése után az emberek hangot adtak felháborodásuknak, azt nem kellett szerveznie senkinek – mondta.

Rogán Antal szerint azonban nem az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése a fő kérdés, hanem az, hogyan tehette meg az akkori kormányfő, hogy – saját elmondása szerint – hónapokon keresztül hazudott az egész országnak. Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció az őszödi beszédről készült teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát követelte, a frakcióvezető úgy reagált: a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a kitakarások nélkül vizsgálhatja a jelentést, a testületnek pedig az ellenzék képviselői is tagjai. Kocsis Máté, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja az ATV-ben be is jelentette: kezdeményezi a testület ülésének összehívását, amely még a héten összülhet.

Navracsics Tibor igazságügy-miniszter – akinek a nevét Varga Mihályé és Várhegyi Attiláé mellett azok között sorolja a titkosszolgálati jelentés, akik az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt tudtak és tanácskoztak is a hanganyag kezeléséről – a Népszabadságnak állította: egyetlen olyan megbeszélésen sem volt a beszéd rádióban történt elhangzása előtt, amelyen ez szóba került volna. „Utána mint elnökségi tag sok ezzel kapcsolatos  megbeszélésen vettem részt” – tette hozzá.

Varga Mihály lapunk megkeresésére nem válaszolt arra, hogy jelen volt-e a szűk fideszes megbeszélésen, amely a Gyurcsány-beszéddel foglalkozott annak nyilvánosságra kerülése előtt. Mindössze annyit közölt: nincs új információja „a szemlőhegyi táncoskomikus”  beszédének az ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.