Mesterházy garanciakártyát oszt

Február 25-én, egy tiszaújvárosi fórummal veszi kezdetét Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt országjáró kampánya – értesült a Népszabadság.

Forrásaink szerint az MSZP elnöke az ezt követő hetekben – az április hatodikai választások napjáig – szinte mindennap más városban és más típusú találkozón vesz majd részt. A véghajrában való fontos jelenlét miatt a pártelnök lemondta a jövő hét második felében esedékes római PES-kongresszust is, ahol az Európai Szocialisták Pártja többek között a szervezet uniós bizottsági elnökjelöltjéről (bizonyosan Martin Schulz lesz) is döntést hoz majd. A pártdelegációt így Mesterházy helyett Szanyi Tibor EP-jelölt vezeti majd.

A kampányvezetéstől származó értesüléseink szerint Mesterházy miniszterelnök-jelölti kampányturnéja nem feltétlenül csak lakossági fórumokból áll majd, az egész országot behálózó menetrendben fogadóórák, helyszín- és eseménylátogatások, polgármesterekkel, érdekvédőkkel való szűkebb körű találkozók is szerepelnek.

„A Fidesz teljességgel uralja a tömegmédiát és a köztéri plakátfelületeket. Négy évvel ezelőtt rekordszámú, több mint kétezer-ötszáz óriásplakátot tettünk ki országszerte, a Fidesz és a csatlós szervezetének számító CÖF most közel négyezer óriáshirdetést helyezett ki, ami barátok közt is háromszázmillió forintba kerülhetett. Nekünk maradtak a közösségi oldalak és internetes megjelenések, illetve a kiemelten fontos személyes találkozók, kitelepülések és kopogtatások” – fogalmazott lapunknak az egyik pártvezető. Forrásaink szerint az MSZP – illetve, ahogyan az immáron a szórólapokon is szerepel: az Összefogás 2014 – új, vizuális eszközökkel is próbálkozik, így például rendszeres kisfilmekkel, gerillavideókkal, internetes közvetítésekkel és mémkampányokkal.

Emellett várhatóan hamarosan megjelenik egy kritikus szórólap is (ennek bizonyos lapjai már keringenek az interneten), amelyen a CÖF „álcivil” alapítóinak, vezetőinek elfogultságára és – egyesek esetében – „komcsi” múltjára hívják fel a figyelmet. Ugyancsak készül egy összefoglaló az Orbán-kormány elmúlt négy évéről („Magyarország kifosztásáról”), amelyben erős tételmondatokban vázolják azokat az érveket, amelyek miatt – legalábbis az ellenzék szerint – mindenképpen távoznia kellene a jelenlegi kormánynak.

A Népszabadság értesülései szerint az Összefogás pártjai „felfrissítették” a közös elképzelések alapján az MSZP által korábban meghirdetett „öt pillér” programot: ebben az ellenzékiek a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások, illetve a nyugdíjasok számára ajánlanak konkrét változtatásokat. Úgy tudjuk, hogy ezekre építve készül egyfajta garanciaprogram vagy „garanciakártya” is: ezen azok a kormányzati vállalások és programok szerepelnek majd, amelyeket a Mesterházy-kormány az első intézkedései között mindenképpen bevezet majd. E programok között található a gyermekéhezés egy éven belüli teljes felszámolása, s szerepelni fognak benne konkrét vállalások a bérek érdemi növelésére és a munkahelyteremtés felgyorsítására is.

A választásokig hátralévő időben az Összefogás vezetői és irányadó politikusai mind járják az országot, menetrendben, összehangoltan tartják lakossági kampánytalálkozóikat. Úgy tudni, hogy Mesterházy országjáró turnéja során lesznek olyan rendezvények, ahol a miniszterelnök-jelölt mellett az együttműködő pártok vezetői is színpadra lépnek. Ilyen lesz többek között a március 15-ei nagygyűlés, amit az Erzsébet híd pesti oldalán, a Szabad sajtó útján tartanak, délután háromtól. Az MSZP tájékoztatása szerint az eseményen Mesterházy mellett beszél majd Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Szabó Tímea és Fodor Gábor is.

„Az 1848-as forradalom örököse a szabad, demokratikus Magyarország, ezért aki ott lesz, hozzájárul a kormányváltást akaró polgárok közös céljához: az új Magyar Köztársaság megteremtéséhez” – írták az eseménnyel kapcsolatos közleményükben. A Népszabadság értesülései szerint eredetileg az Összefogás pártjai nem a nemzeti ünnepre, hanem a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű március 19-i átadására szerveztek volna tömegrendezvényt, de miután a szobor felállítását elhalasztották, így az ellenzék is március 15-re tette politikai nagygyűlését; azzal együtt, hogy a megszállás időpontjáról ettől függetlenül is megemlékeznek majd.

Az tudomásunk szerint még nem dőlt el, hogy az Összefogás kampányzárója Budapesten vagy vidéki állomáson legyen-e; négy évvel ezelőtt Miskolcon zárt a szocialista párt. Úgy tudjuk, érdemben felmerült, hogy az ellenzéki szövetség vezetői az ország különböző pontjain, egyazon időben tartsanak majd kampányzárót az utolsó napok egyikén.

2012. március 15. A Milla rendezvényén jórészt civilek léptek a mikrofonhoz, az idén meghirdetett nagygyűlésen politikusok mondanak majd beszédet. Tavaly az ítéletidő miatt nem volt ünneplés a Szabad sajtó úton
2012. március 15. A Milla rendezvényén jórészt civilek léptek a mikrofonhoz, az idén meghirdetett nagygyűlésen politikusok mondanak majd beszédet. Tavaly az ítéletidő miatt nem volt ünneplés a Szabad sajtó úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.