Tarthatatlan lett volna a határidő

Statikai és műszaki szempontból március 19-én semmiképpen nem lehetett volna átadni a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozataira emlékező szoborcsoportot – állította egybehangzóan a Népszabadság által felkért két, egymástól független építész. Ha az építkezést tegnap el is kezdték volna –mondták –, a szükséges támfal- és talaj-megerősítő munkák miatt legkorábban akkor is csak április végén, május elején lehetne elkészülni az emlékművel.

Az V. kerületi képviselő-testület január 23-án rendkívüli ülésén megadta a tulajdonosi hozzájárulást az 1944-es németmegszállás hetvenedik évfordulójára készülő emlékmű felállítására, majd a fővárosi kormányhivatal belvárosi építésügyi és örökségvédelmi hivatala február legelején kiadta az építési engedélyt. Ezek alapján a Miniszterelnökség által megbízott kivitelezők február elején megkezdhették volna az emlékmű felállításával összefüggő összes munkálatot a Szabadság téren, de ezt a mai napig nem tették meg – egyetlen kapavágás sem történt.

A lapunk által megkérdezett építészek szerint először is meg kell erősíteni a szoborcsoport leendő területét, valamint a Szabadság téri mélygarázs lejáratának támfalát. A megerősítés nélkül ugyanis a több tíz tonnás emlékmű súlya alatt beszakadhat a mélygarázs, a legkisebb földmozgás hatására összedőlhet az egész szoborcsoport. Az ilyen típusú talaj- és támfal-megerősítő munkálatok több hetet vesznek igénybe, de még ehhez sem fogtak hozzá. A tervezett szoborcsoport – a Gábriel ark angyal, és a felette 4,5 méteres kiterjesztett szárnyú birodalmi sas – több tonnát nyom. Ráadásul mögéjük kerül egy csaknem hétméteres timpanon, amely jelképezi a birodalmi sas fészkét. Köröttük pedig 13 súlyos – némelyik kéttonnás –, süttői mészkőoszlop és oszloptöredékek sora állna a „klasszikus humánum” megtestesítőjeként. A két építész szerint ráadásul a szoborcsoport tervein biztonsági okokból változtatni is kell. A mélygarázs lejáratához illeszkedő oszlopsort úgy kell kialakítani, hogy arra senki ne mászhasson fel, mert ha leesnek róla, akkor a mélygarázs több méter mélyen lévő gépkocsileállójába zuhannak.

Az emlékmű részletes tervei már januárban elkészültek, sőt a kivitelezőt is kiválasztotta a kormány. Mint azt megírtuk, Párkányi Raab Péter szobrász tervét a Budapest Galéria által felkért bírálóbizottság értékelte. Benedek György és Melocco Miklós szobrászművész a zsűri tagjaként elismeréssel adózott a kompozíció világos, erőteljes és közérthető szimbolikájának, amelyben az országot ért tragédiát megjelenítette: az égből birodalmi sas csap le a hazánkat megjelenítő, szárnyaszegett angyalra. Azt azonban egyelőre homály fedi, hogy azóta elkészült-e az alkotás.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.