Simon tagad és panasszal él

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Központi Nyomozó Főügyészség Simon Gábort, az Ausztriában parkoltatott 228 millió forintnyi ismeretlen eredetű vagyona miatt a múlt csütörtökön mandátumáról lemondani kényszerült, és néhány nappal korábban az MSZP-ből is kilépett volt parlamenti képviselőt.

Simon tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, és panasszal élt a gyanúsítás ellen – közölte a főügyészség. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint „megalapozott a gyanú, hogy Simon 2008 januárjában értékpapírszámlát nyitott Ausztriában, amelyre még szintén januárban 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában 162 954 amerikai dollárt helyezett el”. Azonban ezeket az összegeket Simon a gyanúsítás szerint 2009-ben, illetve 2010-ben az adóbevallásában nem tüntette fel, és jövedelme után adót sem fizetett.

Ezért az ügyészség őt a 2009-es adóbevallásból „kifelejtett” 575 ezer euróval összefüggésben az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalással, míg a 2010-es adóév vonatkozásában az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalással gyanúsította meg. Meggyanúsították továbbá még kétrendbeli magánokirat-hamisítással is, mivel az Országgyűlésnek leadott 2012-es és a 2013-as vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel az Ausztriában vezetett számláját, azaz valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot tett.

Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatásán tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt. A volt politikus szabadlábon védekezik. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem egészen két hete jelentette be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Simon mentelmi jogának felfüggesztését kérte, miután az illetékes osztrák hatóságtól a NAV pénzmosás elleni hivatala olyan információt kapott még tavaly augusztusban, hogy Simon mintegy 228 millió forintnyi összeget tart egy nevére szóló osztrák bankszámlán.

A számlát ugyanabban a pénzintézetben nyitották, amely 2008-ban az akkori ellenzék által vitatott módon vehetett részt a XVIII. kerületi önkormányzat kötvénykibocsátásában. Az önkormányzatnak a kibocsátás idején Simon is tagja volt. A kormányváltás után vizsgálat indult az ügyben a kerületben, amely feljelentéssel zárult ugyan, ám a rendőrség nem talált bűncselekményre utaló körülményeket. Most azonban, hogy kiderült, Simon tisztázatlan eredetű pénzt tartott Ausztriában, azt a nyomozást is újraindították, ami azt sejteti: Simon eltitkolt százmilliói és a kötvényügylet között összefüggés lehet.

Simon Gábor múlt csütörtökön, levélben mondott le a parlamenti mandátumáról. Néhány órával később ügyészségi nyomozók jelentek meg az MSZP székházában, és magukkal vitték azt a borítékot, amelyben állítólag Simonnak a pártvezetés számára készített új vagyonnyilatkozata volt. Egyidejűleg házkutatást tartottak Simon pestszentlőrinci házában, ahol az ügyészség különböző iratokat foglalt le.

Közben a sajtóhírek már egy újabb, Simonhoz köthető százmilliós vagyonról szólnak. Nevezetesen arról, hogy a volt honatya és barátnője közel egy időben vásárolt két lakást egy társasházban, mintegy százmillió forintért. Ennek az összegnek a fedezete sem derül ki Simon vagyonbevallásából, igaz, ezt a pénzt még nem is keresi rajta az ügyészség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.